Home » Melkesjokoladefondant med karamell

Melkesjokoladefondant med karamell

Av ellen

Da sønnen min fylte 14 år for litt siden lagde jeg oreobrownies skreddersydd til han, men dette var ikke alt, han hadde også et dessertønske for dagen: Melkesjokoladefondant med karamell. Ja, hva kan jeg si? Han vet hva som er godt 😉 Fordelen med å ha bursdag her i huset er at man får velge middag og kake/dessert for dagen. Bursdager er med andre ord travle dager for mor i huset - altså meg. Sjokoladefondant er også en perfekt dessert til helgens Morsdag eller Valentines Day neste uke, eller når man bare vil unne seg noe skikkelig godt.

Sønnen min er ikke noe glad i mørk sjokolade, så han ville ha fondant laget av melkesjokolade, men liker du mørk sjokolade best kan du bruke det. Øk da eventuelt sukkermengden med ca en spiseskje. Den virkelige prikken over i'en i denne fondanten er en karamellkjerne som blir flytende under steking, ja, det er virkelig så herlig som det høres ut. Karamellen kan du lage selv eller du kan for eksempel bruke Smil, Smørbukk eller lignende.

Melkesjokoladefondant med karamell

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingredienser

Karamell
75 g smør
1,5 dl fløte
0,5 dl sukker (bruk brunt sukker om du synes det er best)
2 ss Lyle's golden syrup (eller annen sirup)

Melkesjokoladefondant
115 g smør
115 g melkesjokolade
0,5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
2 store egg
0,75 dl hvetemel

Slik gjør du det

Karamell
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele.
Tilsett fløte, sukker og sirup.
Kok på medium varme til det blir til tykk og lysebrun karamell, ca 20 minutter.
Avkjøl.

Dette blir mer karamell enn du trenger til fondantene, men den kan du jo kose deg med utenom ;-)

Tips: For å sjekke hvilken konsistens karamellen får når den avkjøles, kan du helle litt varm karamell (en liten teskje eller så) i et glass med kaldt vann og la det avkjøles. Konsistensen den avkjølte karamellbiten får, er konsistensen karamellen får når den er kald.

Melkesjokoladefondant
Smelt smøret og tilsett sjokoladen. Bland sammen med sjokoladen etter at den har fått ligget litt i smøret og smeltet. Tilsett deretter sukker og vaniljesukker og bland godt.
Tilsett ett egg om gangen og rør godt mellom hvert egg.
Sikt hvetemelet og vend det inn i blandingen.

Smør 4 små ildfaste former med smør og pudre de med litt kakao.
Fordel røren i formene og legg en bit (15-20 gram) karamell midt i røren.
Nå er røren egentlig klar for steking, men jeg vil anbefale å sette fondanten noen timer i kjøleskapet først. Røren kan også fryses før steking, da beregner du bare ca 5 minutter ekstra steketid. Dette er en kjempeenkel og nydelig dessert som kan lages i god tid før den skal spises. Den kan stå i kjøleskapet iallefall 3-4 dager før bruk uten problem.

Fondantene stekes midt i ovnen på 200 grader til toppen er stekt, det tar ca 20 minutter. Husk at de skal ha en flytende kjerne. Ta fondantene ut av ovnen og server de enten helt enkelt i formen med et lite melisdryss eller løsne de forsiktig fra formen og hvelv de over på et fat. Server med for eksempel melisdryss og friske bær og eventuelt en kule vaniljeis.

Kanskje du liker disse også?