Home » Kvæfjordkake – Verdens beste

Kvæfjordkake – Verdens beste

Av ellen
Kvæfjordkake - Verdens beste

Kvæfjordkake – Verdens beste om du vil, selveste nasjonalkaken! Selvskreven kake til alle festlige anledninger, som 17. mai, konfirmasjoner, bryllup og alt imellom. Dette er den klassiske oppskriften som kommer fra Kvæfjordkakas venner. Oppskriften jeg har brukt i alle år, og den fungerer helt utmerket.

Prøv også: 5 festklare desserter i porsjonsglass

En tradisjonell Kvæfjordkake – Verdens beste består at to lag kakebunn. Kakebunnen består av formkake som toppes med marengs og malte mandler. Lagene fylles med krem og vaniljekrem, eventuelt romkrem. Lag selv eller bruk ferdig om du vil det. Jeg liker også å fylle kaken med litt friske bær, som er en fin kontrast til alt det søte.

Prøv også: 9 nydelige nasjonaldagskaker

En av de aller best besøkte kakene på Kakefabrikken år etter år er rund kvæfjordkake. Veldig praktisk om du for eksempel mangler passende serveringsfat til den tradisjonelle Kvæfjordkaka eller rett og slett liker runde kaker best. Jeg har også laget denne sjokoladevarianten.

3 tips for å lykkes med Kvæfjordkake – Verdens beste

  • Legg det nederste kakelaget med marengsen ned, så holder marengsen seg sprø.
  • Lag ferdig kaken dagen i forveien, da får den satt seg godt og blir ekstra saftig.
  • Friske bær gjør kaken friskere og mindre mektig.

Visste du at

  • marengsen på kaken ikke skal være slett, men ha små «fjell» og «daler» som Norge?
  • Kvæfjordkaka ble kåret til Norges nasjonalkake i 2002 av Nitimens lyttere? Konkurrentene var marsipankake, gulrotkake, kransekake og sjokoladekake.

Om du vil se hvordan jeg har laget denne kaken, har jeg laget denne reelen som viser det på Kakefabrikkens Instagram.

Kvæfjordkake - Verdens beste

Kvæfjordkake - Verdens beste

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 2.6/5
( 5 voted )

Ingredienser

KAKEDEIG
100 g smør
120 g sukker
4 store eggeplommer
3 ss (45 ml) melk
160 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

MARENGS
4 store eggehviter
En klype salt
200 g sukker
Ca 50 g mandelflak eller hakkede mandler

FYLL
3 dl kremfløte
Ca 500 g (ferdig) vaniljekrem eller romkrem
Friske bær (kan utelates)

VANILJEKREM
1/2 vaniljestang
2 dl + 1/2 dl H-melk
0,75 dl kremfløte
50 g sukker
2 eggeplommer
20 g maisenna

Slik gjør du det

KAKEDEIG
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett en og en eggeplomme og rør godt mellom hver. Sikt sammen de tørre ingrediensene og tilsett dem vekselsvis i røren sammen med melken. Begynn og avslutt med det tørre.

MARENGS
Visp eggehvitene stive med en klype salt. Tilsett deretter sukker litt etter litt og visp til du har en god og tykk marengs. Fordel kakerøren på et bakepapirkledd stekebrett. Fordel marengs over. Marengsen skal ha små "fjell og daler" (som Norge) skriver våre venner i nord. Topp marengsen med mandelflak eller hakkede mandler. Stek på nederste rille på 175 grader i ca 25 minutter. Marengsen skal da ha blitt sprø og gyllen. Avkjøl på rist.

VANILJEKREM
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha halvparten av frøene og den halve stangen i en kasserolle med 2 dl melk, fløte og sukker. Bland godt og varm det til kokepunktet. Ha 1/2 dl melk og maisenna i en bolle og bland godt, tilsett så eggeplommene. Hell 2/3 av den varme væsken litt etter litt oppi eggeblandingen mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Kok forsiktig opp blandingen og la den småkoke i ett minutt under stadig omrøring. Ta ut vaniljestangen og hell vaniljekremen i en egnet bolle og dekk med plast. Legg den direkte på vaniljekremen. Sett den deretter i kjøleskapet med en gang.

MONTERING
Del kakebunnen i to. Legg kakebunnen med marengsen ned på et serveringsfat. Fyll med vispet krem og/eller vaniljekrem eller romkrem og gjerne friske bær om du ønsker. I følge Kvæfjordkakas Venner kan man også fylle kaken med jordbærkrem eller annet. Bare pass på så fyllet ikke blir for flytende og renner ut. Legg deretter den andre bunnen på toppen med marengsen opp. La gjerne kaken stå og sette seg til dagen etter før servering. server gjerne med et lite melisdryss.

Kanskje du liker disse også?