Home » Rund kvæfjordkake

Rund kvæfjordkake

Av ellen
Rund kvæfjordkake

Kvæfjordkake må være noe av det norskeste vi har, og det må også være noe av det safeste man kan lage enten det er til bryllup, konfirmasjon, helgekos eller hva som helst. Kvæfjordkake er rett og slett aldri feil. Men det kan hende jeg har tråkka i salaten når jeg her kommer med en rund kvæfjordkake. Som kjent lages den tradisjonelt som et rektangel. Men noen ganger er det rett og slett mer iøynefallende og mer praktisk med en rund kake, spesielt om man ikke har et serveringsfat i passende størrelse. Da er det helt perfekt med en rund kake.

Oppskriften jeg har brukt i alle år er fra Kvæfjordkakas venner, og den fungerer helt utmerket.

PS! Visste du at Kvæfjordkaka ble kåret til Norges nasjonalkake i 2002 av Nitimens lyttere? Konkurrentene var marsipankake, gulrotkake, kransekake og sjokoladekake.

Rund kvæfjordkake

Rund kvæfjordkake

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 12
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 8 voted )

Ingredienser

Kakedeig
100 g smør
120 g sukker
4 store eggeplommer
3 ss (45 ml) melk
160 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Marengs
4 store eggehviter
En klype salt
200 g sukker

50 g hakkede mandler
Litt hakket sjokolade

Fyll
Vispet krem og/eller vaniljekrem eller romkrem

Slik gjør du det

Kakedeig
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett en og en eggeplomme og rør godt mellom hver. Sikt sammen de tørre ingrediensene og tilsett dem vekselsvis i røren sammen med melken. Begynn og avslutt med det tørre.

Marengs
Visp eggehvitene stive med en klype salt. Tilsett deretter sukker litt etter litt og visp til du har en god og tykk marengs.

Fordel kakerøren mellom to springformer på ca 20-24 cm. Fordel marengs i rause lag i begge formene. Marengsen skal ha små "fjell og daler" (som Norge) skriver våre venner i nord. Topp marengsen med hakkede mandler.

Stek på nederste rille på 175 grader i ca 25 minutter. Marengsen skal da ha blitt sprø og gyllen. Avkjøl på rist.

Montering
Legg den ene kakebunnen med marengsen ned i springformen den ble stekt i. Fyll med vispet krem og/eller vaniljekrem eller romkrem og gjerne noe frukt eller bær om du ønsker. I følge Kvæfjordkakas Venner kan man også fylle kaken med jordbærkrem eller annet. Bare pass på så fyllet ikke blir for flytende og renner ut. Legg deretter den andre bunnen på toppen med marengsen opp. La gjerne kaken stå og sette seg et par timer før du tar den ut av formen.

Kanskje du liker disse også?