Home » Appelsin- og kardemommekake

Appelsin- og kardemommekake

Av ellen
Appelsin- og kardemommekake

Kardemomme er slett ikke bare for hveteboller og annen søt bakst. Det gir også nydelig smak til en hel del andre bakverk. Appelsin- og kardemommekake er et slikt bakverk. Denne kaken lages av fire lag kakebunn som smakssettes med både appelsin og grovmalt kardemomme. Grovmalt kardemomme får du ved å kverne kardemommekjerner i en morter. Det gir en veldig mye bedre smak enn om du bruker ferdigmalt kardemomme fra butikken. Nå har det heldigvis blitt enklere å få tak i kardemommekjerner på vanlige matbutikker. Skulle du likevel ikke få tak i det, kan du bruke vanlig malt kardemomme.

Prøv også: Kardemommeknuter

Appelsin og kardemomme er gode venner og smaker supergodt sammen. I tillegg til appelsin i kakebunnen, har jeg også fylt kaken med appelsinkrem. For å ramme inn det hele, har jeg dekt kaken med en silkemyk marengssmørkrem med vanilje. Den milde kremen er en fantastisk ramme for den smakfulle kakebunnen og friske appelsinkremen.

Prøv også: Appelsinkake med ostekrem

For anledningen har jeg farget marengssmørkremen påskegul. Men det er ingen grunn til å spise appelsin- og kardemommekake bare i påsken. Farg gjerne kremen med den fargen du vil, eller bare behold den hvit. Påskeeggene jeg har pyntet med, kan for eksempel byttes ut med bringebær eller andre bær.

Flere påskeoppskrifter? Sjekk her

Appelsin- og kardemommekake

Appelsin- og kardemommekake

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

KAKEBUNN
150 g mykt smør
150 g sukker
2 egg
1 ss kardemommekjerner
2 ts bakepulver
1 ts natron
Finrevet skall fra 1 appelsin
450 g hvetemel
1 dl appelsinsaft (fra ca 1 appelsin
3 dl lettrømme

APPELSINKREM
6 eggeplommer
Saft fra 1 appelsin
Finrevet skall fra 1 appelsin
150 g sukker
150 g mykt usaltet smør

MARENGSSMØRKREM MED VANILJE
6 eggehviter
300 g sukker
1 ss vaniljesukker
350 g usaltet smør
Evt konditorfarge

Slik gjør du det

KAKEBUNN
Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett ett og ett egg. Rør godt mellom hvert egg. Ha kardemommekjerner i en morter og grovkvern dem. Får du ikke tak i det, kan du bruke vanlig malt kardemomme, men reduser mengden til 2 ts. Tilsett kardemomme, bakepulver, natron og finrevet appelsinskall i røren. Tilsett deretter hvetemel vekselvis med appelsinsaft blandet med lettrømme. Start og avslutt med hvetemel. Hell deigen i to smurte og bakepapirkledde springformer på ca 20 cm. Du kan også steke i flere omganger. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Avkjøl på rist.

APPELSINKREM
Bland sammen alle ingrediensene utenom smøret og kok opp under stadig omrøring. Ikke bruk mer enn svak-medium varme, du vil ikke ha eggerøre. Kok til blandingen tykner (ca 1 minutt) og ta den av platen. Avkjøl til romtemperatur. Bland deretter inn mykt usaltet smør litt etter litt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller elektrisk håndmikser. Det er viktig at eggeblandingen og smøret har samme temperatur, slik at kremen ikke skiller seg. Kremen er ferdig når smøret er blandet helt inn.

MARENGSSMØRKREM MED VANILJE
Hell eggehviter, sukker og vaniljesukker i en varmebestandig bolle av glass eller metall. Sett bollen over en kasserolle kokende vann (vannet må ikke være i kontakt med bollen, bare dampen, og bollen må være større enn kasserollen. Visp med en håndmikser til sukkeret smelter og blandingen tykner. Dette skjer ved ca 65 grader og tar ca 10 minutter.

Ta deretter bollen av kasserollen og fortsett å vispe til blandingen kjølner, gjerne med en kjøkkenmaskin. Dette tar ca 15 min. Tilsett romtemperert smør i en spiseskje av gangen, visp godt mellom hver gang. (Det er viktig at marengsen ikke er varm så smøret smelter, eller at smøret er for varmt, da vil kremen skille seg. Hvis det skulle skje kan kremen settes kaldt en stund for så å fortsette. I motsatt fall kan kremen varmes opp i noen sekunder før smøret tilsettes). Bland evt inn konditorfarge til slutt.

MONTERING
Bland appelsinkremen med 1/3 av marengssmørkremen, helst med en kjøkkenmaskin eller elektrisk håndmikser. Del kakebunnene i to og fyll med appelsinkremen. Dekk deretter kaken med marengssmørkremen. Pynt etter eget ønske.

Kanskje du liker disse også?