Home » Kardemommeknuter

Kardemommeknuter

Av ellen
Kardemommeknuter

Kardemommeknuter er for deg som elsker kardemomme! Her er det rett og slett trippel dose av det utrolig aromatiske krydderet. Disse knutene blir desidert best med kardemommekjerner som du knuser selv i en morter. Takket være Elin hos krem.no, som startet en aldri så liten kardemommerevolusjon, er det lettere enn noensinne å få tak i det i vanlige butikker.

Prøv også: Flettede kanelboller med flaksalt

Jeg husker tidligere. Da kjøpte jeg grønne kardemommepods, som jeg skrelte for å få ut kjernene, før jeg knuste dem i morter. Det var et møysommelig arbeid! Men nå altså, nå kommer de ferdig skrelte i poser på butikken fra Santa Maria. Det gjør kardemommeknuter enklere å lage enn noensinne! Er du så uheldig at butikken din ikke har kardemommekjerner, kan du bruke vanlig støtt kardemomme i stedet for. Men den ultimate smaken får du med grovmalte kardemommekjerner.

Prøv også: Verdens beste skoleboller

Om du vil se hvordan jeg har laget disse kardemommeknutene, har jeg laget denne reelen som viser det på Kakefabrikkens Instagram.

Kardemommeknuter

Kardemommeknuter

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: Ca 12 stk
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

BOLLEDEIG
550 g hvetemel
100 g sukker
1/2 pakke gjær
1/2 ts salt
1 ss grovmalt kardemomme*
3 1/2 dl lunken H-melk
1 egg
100 g mykt smør
1 sammenvispet egg til pensling

KARDEMOMMEFYLL
100 g mykt smør
75 g sukker
2 ss grovmalt kardemomme*

KARDEMOMMETOPPING
2 ss smør
2 ss sukker
2 ts grovmalt kardemomme*

*Grovmalt kardemomme får du ved å kverne kardemommekjerner i en morter. Får du ikke tak i det, kan du bruke vanlig støtt kardemomme, men halver da mengden.

Slik gjør du det

Ha alle ingrediensene, unntatt smør i en bakebolle. Elt deigen i maskin eller for hånd i ca 10-15 min til en smidig deig som lett slipper bollen. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt til alt er jobbet inn og elt videre i 5 minutter. Juster evt deigen med litt melk hvis den er for fast. Dekk bollen med plast eller et klede og hev til dobbel størrelse, ca 1 time.

Rør sammen ingrediensene til kardemommefyllet.

Kjevle ut deigen til en avlang leiv på ca 1/2-1 cm tykkelse. Smør kardemommefyll på 2/3 av leiven. Brett deretter leiven uten fyll inn mot midten og deretter den siste delen over der igjen. Du skal nå ha tre lag med deig. Skjær så deigen i ca 1 cm brede strimler. Tvinn gjerne strimlene noen runder rundt seg selv, men du trenger ikke. Tvinn deretter en eller to strimler (avhengig av hvor lange de er) rundt for eksempel tre av fingrene dine. Tvinn så en strimmel rundt dem igjen for å få til en slags knute. Hvor mange strimler du bruker for å lage en knute avhenger av hvor lange og tykke strimler du har laget. En pekepinn er at kardemommesnurren til slutt bør veie rundt 100 gram.

Sett kardemommesnurrene på bakepapirkledde stekebrett og etterhev under plast eller klede i ca 30-40 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og stek midt i ovnen på 220 grader i ca 12-15 minutter. Avkjøl på rist. Smelt smøret til kardemommetoppingen og pensle det på knutene. Bland deretter sammen grovmalt kardemomme og sukker og strø raust over.

Tips

Liker du ikke kardemomme, kan du selvfølgelig lage disse knutene med kanel i stedet for. Vaniljekrem, sitronkrem eller syltetøy hadde også passet veldig godt.

Kanskje du liker disse også?