Home » Kardemommestang

Kardemommestang

Av ellen
Kardemommestang

Smakfull og dekorativ kardemommestang med trippel dose grovmalt kardemomme. Dette er virkelig for kardemommeelskeren. Du finner en god dose grovmalt kardemomme i gjærdeigen, i fyllet, og ikke minst på toppen. Dette gjør kardemommestangen svært så aromatisk og smakfull. I tillegg er den supersaftig. Tidligere har jeg også lagd kardemommeknuter etter samme metode:

Prøv også: Kardemommeknuter

Kardemommeflette

Den siste tiden har det skjedd en aldri så liten kardemommerevolusjon i den norske bakeverdenen, og ikke minst på Instagram. Men en revolusjon startes ikke bare av seg selv. Lederen av kardemommerevolusjonen heter Elin Vatnar Nilsen og driver bakebloggen krem.no. Hun har gått i front for å få kardemommekjerner tilgjengelig i vanlige butikker. Jeg husker tidligere, da kjøpte jeg hele kardemommekapsler, som jeg skrelte for å få ut kjernene, som jeg senere malte selv. Takk Elin, for at jeg slipper å gjøre det lengre.

Prøv også: Appelsin- og kardemommekake

Elin har nemlig klart, via Instagram, å få kardemommekjerner til flere dagligvarekjeder. Tidligere var de kun tilgjengelige i spesialbutikker. Kardemommekapsler var nesten like vanskelig å få tak i. Underveis har flere fått øynene opp for dette aromatiske krydderet og blitt en del av revolusjonen. Si hva du vil om sosiale medier, men de kan også føre til smakfulle resultater og enklere baking.

Glad i gjærbakst? Her finner du mer

Apropos sosiale medier, om du vil se hvordan jeg har laget en slik kardemommestang, har jeg laget denne reelen som viser det på Kakefabrikkens Instagram.

Kardemommestang

Kardemommestang

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 2 kardemommestenger
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

HVETEDEIG
550 g hvetemel
100 g sukker
1/2 pakke gjær
1/2 ts salt
1 ss grovmalt kardemomme
3 1/2 dl lunken H-melk
1 egg
100 g mykt smør
1 sammenvispet egg til pensling

KARDEMOMMEFYLL
100 g mykt smør
75 g sukker
2 ss grovmalt kardemomme

KARDEMOMMETOPPING
2 ss smør
2 ss sukker
2 ts grovmalt kardemomme

Slik gjør du det

HVETEDEIG
Ha alle ingrediensene, unntatt smør i en bakebolle. Elt deigen i maskin eller for hånd i ca 10-15 min til en smidig deig som lett slipper bollen. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt til alt er jobbet inn og elt videre i 5 minutter. Juster evt deigen med litt melk hvis den er for fast. Dekk bollen med plast eller et klede og hev til dobbel størrelse, ca 1 time.

Rør sammen ingrediensene til kardemommefyllet.

MONTERING
Del deigen i to emner. Kjevle ut det første emnet til en avlang leiv på ca 1/2-1 cm tykkelse. Smør utover halvparten av kardemommefyllet. Rull sammen leiven med kortsiden til en pølse. Del deretter pølsen i to på langs. Legg begge pølsebitene med snittflaten opp og flett dem sammen ved å legge bitene over hverandre. Fest endene godt sammen. Gjør det samme med det andre emnet.

Legg kardemommeflettene på et bakepapirkledd stekebrett og etterhev under plast eller klede i ca 30-40 minutter. Pensle med sammenvispet egg og stek nederst i ovnen på 220 grader i ca 20 minutter. Avkjøl på rist.

Smelt smøret til kardemommetoppingen og pensle kardemommeflettene. Bland deretter sammen sukker og grovmalt kardemomme og strø over.

Kanskje du liker disse også?