Home » Vinglepetras sjokoladekake

Vinglepetras sjokoladekake

Av ellen

Sjokoladefrosting? Vaniljefrosting? Kanskje jordbær eller bringebær? Dette er en kjent problemstilling for meg, hvilken frosting skal jeg ha på kaken jeg lager? Noen ganger blir jeg ikke enig med meg selv, ja, jeg er en "Vinglepetra" til tider, da er det fint å kunne velge alle.

Denne kaken er veldig enkel å lage, det er en oppskrift hvor det tørre blandes i det våte, man trenger dermed ikke å fram med kjøkkenmaskinen om man ikke ønsker. Kaken er fylt med italiensk marengssmørkrem med de tre forskjellige smakene. Jeg har holdt sidene åpne for å få full effekt av de forskjellige fyllene. Dette gjør jo også dekoreringen av kaken superrask, også ser det flott ut.

Denne oppskriften er til en liten kake. Om du vil ha en kake av "vanlig" størrelse er det bare å doble oppskriften og tilpasse steketiden i større former.

Vinglepetras sjokoladekake

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

Sjokoladekake
3 dl hvetemel
1 dl mørk kakao/bakekakao
2,5 dl sukker
1 ts bakepulver
1 ts natron
50 g smør
25 g mørk sjokolade
1,5 dl kefir/kulturmelk
1 dl vann
1 stort egg

Italiensk marengssmørkrem
4 eggehviter
50 g sukker

150 g sukker
0,75 dl vann

150 g smør, myknet men fortsatt kaldt

Smakstilsetninger:
0,5 ts vaniljeekstarkt
25 g mørk sjokolade
1-2 ss jordbær- eller bringebærpuré
(Lages av en neve bær knust med en stavmikser. Frosne bær kan helt utmerket brukes. For en ekstra fin puré presses blandingen gjennom en sil for å fjerne frøene.)

Slik gjør du det

Sjokoladekake
Sikt de tørre ingrediensene i en bolle.

Smelt smøret og tilsett sjokoladen. La sjokoladen ligge litt i smøret før du rører det godt sammen. Bland det deretter med kefir, vann og egget.

Hell deretter det våte i det tørre og bland til en glatt røre.

Smør og mele tre former på 16 cm (eller stek i flere omganger). Husk at sidene på kaken skal være åpne, så det er viktig å smøre godt så sidene ikke blir sittende fast i formen.

Stek på 180 grader i ca 25-30 minutter. Sjekk med en kakenål eller lignende om bunnene er ferdige.

Avkjøl bunnene på rist i ca et kvarter. Løsne deretter bunnene fra formen og legg de opp ned på risten til de er kalde.

Denne kaken har jeg fylt med italiensk marengssmørkrem. Forskjellen fra den og den mye brukte sveitsiske marengsskremen jeg bruker er at man ikke varmer opp eggehviter og sukker over en kasserolle kokende vann, men tilsetter sukkersirup i vispede eggehviter. Når man gjør dette, er det som om noe magisk skjer. Eggehvitene "kokes," volumet økes veldig og blandingen blir silkemyk. Slik lager du den:

Italiensk marengssmørkrem
Visp eggehvitene stive. Tilsett deretter sukkeret litt etter litt og visp videre på høy hastighet til du får en skinnende og tykk marengs.

Kok opp vann og sukker til 115-122 grader. Bruk et sukkertermometer. Om du ikke har sukkertermometer, tar det ca 5 minutter etter at blandingen har begynt å koke ordentlig. Du skal da sitte igjen med en seig sirup.

Tilsett sukkersirupen i eggehvitene i en tynn stråle på kanten av bollen. Pass på så du ikke treffer vispen, da kan sirupen sprette og brenne deg.

Etter at all sirupen er tilsatt vispes blandingen til den har romtemperatur.

Tilsett så smør litt etter litt (ca en spiseskje), rør inn smørklatten før du tilsetter en til.

Når alt smøret er blandet inn, deles frostingen opp i tre deler. Den ene delen blandes med vaniljeekstrakt, den andre blandes med smeltet og avkjølt sjokolade. Den siste blandes med jordbær- eller bringebærpuré. Det er viktig at pureen også er romtemperert og tilsettes litt etter litt, hvis ikke kan blandingen skille seg.

Fyll kaken med en type frosting i hvert lag. Pynt evt med strøssel og vimpel.

Vinglepetras sjokoladekake

Kanskje du liker disse også?