Home » Vintage vanilje- og kirsebærkake

Vintage vanilje- og kirsebærkake

Av ellen

ARKIV SEPTEMBER 2012

Som lovet, her kommer den andre kaken jeg lagde til helgens 30-årsdag. Kaken er en white cake med vaniljesmak og kirsebær. Jeg har brukt hermetiske kirsebær, men frosne kan også brukes. Har man tilgang til ferske er selvfølgelig det beste. Om du vil ha mer kirsebærsmak i selve kakebunnen, kan du tilsette kirsebærlikør i røren (jeg gjorde ikke det).

Kaken har den samme frostingen som kaken jeg la ut i går, bare med kirsebærsirup blandet i frostingen som er inni kaken, også har jeg farget frostingen som er på utsiden for å få en vintage look. Jeg brukte også kirsebærfrostingen til å pynte kaken, som et hint om hva som befinner seg på innsiden.

Vintage vanilje- og kirsebærkake

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 12
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

Kakebunn
100 g mykt smør
4 dl sukker
2 1/2 dl melk
1 ts vaniljesukker
5 dl + 1 ss hvetemel
1 ts bakepulver
2 eggehviter
1 boks hermetiske kirsebær
Evt 2 ss kirsebærlikør

Kirsebærfrosting
2 dl kirsebærjuice
1 ss sukker
4 eggehviter
200 g sukker
250 g mykt usaltet smør
1 ts vaniljeekstrakt

Slik gjør du det

Kakebunn
Kaken stekes i tre separate former på 18 cm. Har du ikke tre former, kan du steke i flere omganger eller ha færre lag, ev større eller midre former. Bare husk å tilpasse steketiden.

Start med å smøre og mele formene. Hell kirsebærene i et dørslag eller sil og renn av juicen i en bolle. Ikke kast juicen, den skal brukes senere. Visp smør og sukker hvitt. Tilsett melken og rør godt inn. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker og sikt det inn i røren. Tilsett eggehvitene og visp til en glatt røre. Tilsett evt kirsebærlikør. Hell røren i formene. Bland de avrente kirsebærne med 1 ss mel til melet er helt absorbert i kirsebærene og tilsett så mange som ønskelig i bunnene.

Stek midt i ovnen på 175 grader i ca 25 minutter.

Kirsebærfrosting
Start med kirsebærsirupen: Kok kirsebærjuicen med sukker på medium varme. Kok til blandingen er ca halvert og har blitt sirupaktig. Sett til avkjøling.

Hell eggehviter og sukker i en varmebestandig bolle av glass eller metall. Sett bollen over en kasserolle kokende vann (vannet må ikke være i kontakt med bollen, bare dampen, og bollen må være større enn kasserollen. Visp med en miksmaster til sukkeret smelter og blandingen tykner. Dette skjer ved ca 65 grader og tar ca 10 minutter.

Ta deretter bollen av kasserollen og fortsett å vispe til blandingen kjølner. Dette tar minst 15 minutter. Kjøkkenmaskin anbefales. Når blandingen er temperert, tilsettes romtemperert smør i en spiseskje av gangen. (Her er det viktig at marengsen ikke er varm så smøret smelter, da vil kremen skille seg. Hvis det skulle skje kan kremen settes kaldt en stund for så å fortsette. I motsatt fall kan kremen varmes opp i noen sekunder før smøret tilsettes.

Når alt smøret er tilsatt, vispes det i ytterligere 3-5 minutter. Da skal blandingen være god og tykk. Vend så inn vaniljeekstrakt med en slikkepott. Vend deretter inn kirsebærsirupen i ca halvparten av frostingen (eller hele om ønskelig). Til denne oppskriften passer det med 1-2 spiseskjeer, eller etter smak. Den andre halvparten frosting brukes til å dekke kaken. Tilsett evt farge i frostingen. Fyll kaken med kirsebærfrostingen og dekk den med resten, Pynt med kirsebærfrosting om ønskelig.
Om kaken lages med frosting dagen i forveien må den oppbevares kjølig, men ta den da ut ca en time før den skal serveres, slik at den blir myk igjen.

Vintage vanilje- og kirsebærkake

Kanskje du liker disse også?