Home » (Nesten) svigermors ritzkake

(Nesten) svigermors ritzkake

Av ellen

Noen kaker er for gode til å gi bort. Dette er en sånn kake. Jeg får stadig spørsmål om hva jeg gjør med alle kakene jeg lager, for la oss innse det, jeg baker mye! De aller fleste kakene (eller i alle fall store deler av de) går til venner, naboer, barselgruppa osv. Det jeg synes er gøy med kakebaking er selve bakingen og spenningen når kaken står i ovnen, når man ikke har kontroll og resultatet avhenger av tid og varmegrader. Det er også selvfølgelig gøy å fylle og pynte kaken og se den ferdig. Jeg liker også å gøy prøvesmake, ta et lite stykke, men ofte ikke mer enn det. Jeg tipper jeg er over gjennomsnittet glad i kake, men det er begrenset hvor mye kake man kan spise uten å trille. Her er det mange kaker i omløp. Derfor gir jeg bort det aller meste av det jeg baker. Men akkurat denne kaken, den forlot aldri huset.

Nå er det ikke sånn at jeg gir bort de kakene jeg er minst fornøyd med altså, men akkurat denne kaken hadde jeg gått og hatt så lyst på lenge. Jeg har oppskriften hengende på oppslagstavla på kjøkkenet, håndskrevet av svigermor, og hver gang jeg ser på den tenker jeg på hvor utrolig lett den er å lage og hvor fantastisk god den er. Det høres kanskje merkelig ut, salte kjeks i en kakebunn, og jeg må innrømme at jeg var skeptisk da svigermor serverte denne kaken første gang, men for en gledelig overraskelse det ble. Søtt og salt i riktig kombinasjon er helt magisk, tenk for eksempel på salt karamell eller salt lakris, nam! Kaken blir heller ikke salt i den forstand, den får en rund og deilig smak. Kombinert med vispet krem, deilige bær, litt sjokolade og nøtter er dette en kake du sannsynligvis vil ha for deg selv også 😉

Ok, jeg hadde den ikke helt for meg selv da, til og med den lite kakeglade mannen forsynte seg flere ganger etter eget initiativ og sønnen fikk sin andel, det ble til og med litt til et hyggelig besøk. Oppskriften kommer altså fra svigermor, eller det vil si nesten. Hun serverer denne kaken i ett lag og legger gjerne kiwi og sjokolade på kremen, i tillegg bruker hun valnøtter i kakebunnen, mens jeg bruker macadamia-nøtter. Her er det bare å gjøre det man liker best. Som den lagkake-fantasten jeg er har jeg laget den i tre lag. Oppskriften er uansett den samme:

(Nesten) svigermors ritzkake

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 12
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingredienser

Ritzbunn
3 eggehviter
2,5 dl sukker
25 stk Ritz-kjeks
80 g macadamianøtter eller valnøtter

Fyll
3 dl kremfløte
1-2 ss sukker

Forskjellige bær og/eller frukt
Litt raspet mørk sjokolade
Noen hakkede pistasjnøtter
eller andre nøtter

Slik gjør du det

Ritzbunn
Visp eggehvitene stive og tilsett deretter sukkeret litt etter litt og visp til stiv marengs.

Knus kjeksene i en food processor eller med en kjevle eller lignende. Tilsett nøttene i food processoren når kjeksene er nesten ferdig knuste og kjør videre til nøttene er grovhakket. Tilsett evt nøttene sammen med kjeksen om du vil ha helt finhakkede nøtter.

Vend kjeksblandingen inn i marengsen.

Tegn tre sirkler på ca 15 cm på et bakepapir og fordel blandingen.

Stek på 175 grader i ca 22-24 minutter.

Om du vil lage kaken i ett lag fyller du blandingen i en form på 24-26 cm og steker i ca 30 minutter.

Fyll
Visp sukkeret og fløten til luftig krem (ikke for mye).

Fordel krem, bær, mørk sjokolade og nøtter av eget valg mellom lagene.

Kanskje du liker disse også?