Home » Sitronmarengskake

Sitronmarengskake

Av ellen

Frisk og lett sommerkake som består av en herlig lett genoise-bunn (en variant av sukkerbrød), lemon curd og marengs. Kombinasjonen frisk lemon curd og søt marengs tilsatt med vanilje er helt ypperlig. Jeg har brukt italiensk marengs i denne kaken siden den er veldig stabil og holder seg godt, men du kan også bruke sveitsisk marengs som i Sitroncupcakes med marengs.

Kakebunn, sitronlake og lemon curd kan godt lages og monteres dagen før servering, da rekker laken å trekke godt inn i kakebunnen og kaken får satt seg før marengsen has på. Marengsen er best nylaget.

Denne oppskriften er til en liten kake på 16 cm. Doble oppskriften om du skal lage en vanlig kake på 24 cm.

Sitronmarengskake

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingredienser

Genoisebunn
3 egg
100 g sukker
70 g hvetemel
30 g (2 ss) smør (smeltes og klarnes)
0,25 ts salt
1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker (valgfritt)

Lemon Curd
4 eggeplommer
1,5 dl sukker
Finrevet skall fra 1 sitron (helst økologisk)
1 dl sitronsaft (ca 1 stor sitron)
4 ss (60 g) usaltet smør

Sitronlake
0,75 dl sitronsaft (ca 1 sitron)
0,75 dl sukker
Evt. 1-2 ss sitronlikør (Eks. Limoncello)

Italiensk Marengs
2 eggehviter
25 g sukker

75 g sukker
3 ss  (45 ml) vann

1 ts vaniljeekstrakt

Slik gjør du det

Genoisebunn
Start med å lage klaret smør. Du kan gjøre det på den lange måten eller den korte og enkle. Jeg tar den korte: Smelt smøret over svak varme. Ikke rør i det eller la det koke. Når smøret er smeltet, vil melkepartiklene ligge igjen i bunnen og fettet på toppen. Hell fettet over i en annen bolle (pass på at melkepartiklene ligger igjen) og la det avkjøles mens du starter på kakebunnen.

Tips: Om du har god tid kan du la fettet renne gjennom et kaffefilter for å være sikker på at alle melkepartiklene blir borte.

Hell egg og sukker i en glass- eller metallbolle (bruk den som tilhører kjøkkenmaskinen - om du har).

Kok opp litt vann i en kasserolle som har mindre omkrets enn bollen. Sett bollen på kasserollen når vannet koker.

Visp hele tiden mens blandingen varmes opp. Den skal bli ca 50 grader slik at sukkeret smelter. Men følg med, du skal ikke lage eggerøre.

Sett bollen på kjøkkenmaskinen og bruk K-vispen til å vispe blandingen til tykk eggedosis. Bruk medium høy hastighet. Det tar ca 8-10 minutter. Da skal volumet være tredoblet, verken mer eller mindre. Tilsett vaniljeekstrakt. (Hvis du bruker vaniljesukker siktes det sammen med hvetemelet).

Grunnen til at man bruker K-visp istedetfor vanlig visp (som til vanlig eggedosis og sukkerbrød) er at det ikke skal være store luftbobler i røren. Disse går oppover i deigen under steking og sprekker når de kommer til overflaten, noe som fører til at kaken blir flat. Eggene er det eneste som hever denne kaken så det er svært viktig at de vispes riktig for å få et godt resultat.

Ta så ut ca 1 dl av røren og bland inn avkjølt klaret smør. Hell det deretter tilbake i bollen. (Dette gjør det mye lettere å blande smøret i røren). Sikt så inn hvetemelet og saltet. Vend alt sammen med en slikkepott eller ballongvisp. Vær forsiktig så du ikke slår luften ut av røren.

Hell deretter røren i en 16 cm springform og stek på 175 grader i ca 30 minutter. Hvis du kjenner på toppen av kaken skal den være fast og svampaktig i konsistensen. Sett kaken på rist til avkjøling. Etter ca 10 minutter kan du ta kaken ut av formen og avkjøle den videre opp-ned.

Mens kaken står i ovnen kan du lage lemon curd:

Lemon Curd
Ha eggeplommene i en tykkbunnet kasserolle og visp godt sammen.

Tilsett sukker, sitronskall og sitronsaft og visp det godt i ca ett minutt.

Varm deretter opp blandingen på forsiktig varme under stadig omrøring. Kok blandingen i ca 8-10 minutter til den blir ordentlig god og tykk. Pass på varmen, du vil ikke ha eggerøre.

Når blandingen har tyknet ordentlig, tar du kasserollen av platen og tilsetter en og en spiseskje med kaldt smør. Rør inn smøret helt før du tilsetter mer. Avkjøl blandingen helt før du bruker den.

Sitronlake
Kok opp sitronsaft og sukker og avkjøl. Tilsett evt. sitronlikør.

Italiensk Marengs
Visp eggehvitene stive. Tilsett deretter sukkeret litt etter litt og visp videre på høy hastighet til du får en skinnende og tykk marengs.

Kok opp vann og sukker til 115-122 grader. Bruk et sukkertermometer. Om du ikke har det, tar det ca 5 minutter etter blandingen har begynt å koke ordentlig. Du skal da ha seig sirup.

Tilsett sukkersirupen i eggehvitene i en tynn stråle på kanten av bollen. Pass på så du ikke treffer vispen, da kan sirupen sprette og brenne deg.

Etter at all sirupen er tilsatt vispes blandingen til den har romtemperatur. Tilsett vaniljeekstrakt til slutt.

Montering
Pensle alle bunnene med sitronlake. Fordel lemon curd likt mellom bunnene. Dekk kaken med marengs. Brenn marengsen lett med en gassbrenner (kan utelates). Pynt evt med friske bær.

Kanskje du liker disse også?