Home » Kärleksmums

Kärleksmums

Av ellen

Neida, jeg har ikke gått i hi eller tatt ferie, og ikke har jeg sluttet å bake heller (ikke med vilje iallefall). Vi pusser opp og ordner hjemme i tillegg til å male huset utvendig, så det har ikke blitt så mye tid til overs for verken baking eller blogging i det siste. I helgen var jeg nær ved abstinenser og måtte innvilge meg selv litt baketid innimellom slagene. Jeg bakte to kaker på rappen, og den ene får du oppskriften på her.

Det er duket for en aldri så liten svensk klassiker denne gangen, nemlig kärleksmums. Høres det ikke koselig ut? Kärleksmums! Denne kaken er en svensk variant av den norske kvikklunsjkaken, og den går også under navnene mokkaruter og sjokoladeruter. Denne oppskriften kommer fra den svenske TV-kokken Leila Lindholm, eller rettere sagt hennes mor, som i sin tid fant oppskriften i et ukeblad. Jeg skjønner godt at den har gått i arv 🙂

Oppskriften er til en langpanne, ca 30x40 cm eller tilsvarende.

Kärleksmums

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 12
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

Kärleksmums
5 egg
4 dl sukker
4 1/2 dl hvetemel
3 ts bakepulver
1 klype salt
5 ss kakao (gjerne mørk)
2 dl vann
300 g smør
200 g mørk sjokolade (gjerne 70%)

Sjokoladeglasur
2 dl kremfløte
2 ss espressokaffe (kan utelates)
200 g mørk sjokolade (gjerne 70 %)

Ca 2 dl kokosmasse

Slik gjør du det

Kärleksmums
Smelt smøret og sett til side.

Visp egg og sukker til eggedosis.

Bland det tørre sammen i en bolle, sikt det i eggedosisen og vend det forsiktig inn. Når det er kakao i blandingen, kan det ta litt lengre tid å blande det tørre med eggedosisen. Tilsett da litt av vannet/smøret, så går det lettere.

Hell vannet i det smeltede smøret og bland det inn i røren.

Hell røren i en smurt eller bakepapirkledd langpanne og strø over finhakket sjokolade.

Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 10-15 minutter. Sjekk med en kakenål, den skal være litt klissete.

Jeg må innrømme at jeg ble litt skeptisk da det kun skulle være vann og ikke melk av noe slag i denne kaken, etter min erfaring blir denne typen kaker svært saftige med enten surmelk eller yoghurt naturell, men min skepsis ble gjort til skamme av resultatet, kaken ble nemlig veldig saftig og nydelig på smak.

Sjokoladeglasur
Kok opp kremfløten og tilsett evt espressokaffe.

Del opp sjokoladen i biter og ha i fløten. La den ligge et par minutter for å smelte før du rører det hele sammen. Husk å røre forsiktig så du ikke får luftbobler i blandingen.

La glasuren avkjøles og tyknes noe før du heller den over kaken.

Strø kokoksmasse over kaken og sett den kaldt til glasuren har stivnet.

Skjær opp i passende biter og server, gjerne med sommerens bær, en sikker vinner på sommerens kakebord. Kärleksmums er også en perfekt kake for barn og passer perfekt til skole/barnehageavslutninger, kakelotteri, bursdager eller hva som helst.

Kaken passer også utmerket til frysing, bare ta fram det du trenger om du får uventede (sommer)gjester :-)

Kanskje du liker disse også?