Home » Sjokolademarengs

Sjokolademarengs

Av ellen

Har du eggehviter? Har du sukker? Har du sjokolade(saus)? Da kan du lage sjokolademarengs.

Det er noe spesielt med å lage marengs, nesten magisk. Disse litt slimete eggehvitene som sammen med sukker danner en luftig, hvit fløyesmyk masse – magi! Ok, det er vel kanskje ikke magi, men snarere kjemi. Uten å bevege meg for langt inn i kjemiverdenen er det kombinasjonen proteiner, luft og bevegelse (visping) som gjør dette mulig. Spesielt interesserte kan lese mer om det her.

Jeg skal ikke påstå at marengs i seg selv er verdens største kulinariske opplevelse, men tilsatt for eksempel vanilje eller annen smakstilsetning eller som i dette tilfellet, sjokolade, har du hevet det flere hakk.

Utgangspunktet for denne oppskriften er sveitsisk marengs, altså marengs og sukker vispet over dampen av kokende vann (bain marie). Dette gir en mer stabil marengs enn vanlig kaldpisket fransk marengs. Her kan du selvsagt velge selv, men jeg vil anbefale den sveitsiske, også på grunn av at når marengsen tilsettes sjokolade kan den skille seg hvis den blandes for mye, da er det godt å ha en stabil marengs. Italiensk marengs er også et godt alternativ, som lages med kokende sukkersirup.

Sjokolademarengs

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

3 eggehviter
2 dl sukker
Ca 2-3 ss sjokoladesaus eller smeltet sjokolade

Slik gjør du det

Ha sukker og romtempererte eggehviter i en varmebestandig bolle av glass eller metall.

Kok opp vann i en kasserolle med mindre omkrets enn bollen.

Sett bollen på kasserollen og visp med en elektrisk mikser over det kokende vannet til sukkeret smelter (ca 60 grader). Du trenger ikke temperaturmåler, du kan kjenne med fingeren at blandingen er varm og at sukkeret har smeltet.

Ta bollen av kasserollen og visp videre med den elektriske mikseren eller en kjøkkenmaskin til blandingen når romtemperatur.

Tilsett så sjokoladesaus (ferdig kjøpt går helt fint) eller smeltet og avkjølt sjokolade i en tynn stråle rundt om på toppen av marengsen. Ta to-tre tak med en slikkepott og vend sjokoladesausen forsiktig litt inn i marengsen. Den skal ikke blandes helt sammen (da kan marengsen skille seg). Det skal være et mønster av sjokolade i marengsen, som også er veldig dekorativt.

Om du ikke får sjokolade i hele marengsen på disse to-tre takene gjentar du bare prosessen. Bare sørg for å få det øverste laget med sjokolademarengs på stekeplaten først. Det gjør du enten ved hjelp av to spiseskjeer, som jeg har gjort her, da får du et mer rustikk utseende enn om du for eksempel vil sprøyte de ut i topper/roser etter annet mønster. Oppskriften er nok til 10-12 rause skjeer marengs.

Stek marengsen på 100 grader i ca to timer. Det går helt fint med flere brett i komfyren på en gang, da marengsen strengt tatt tørker og ikke steker. La de deretter bli stående i komfyren til den er kald (gjerne natten over).

Marengs er supert å gi bort som gave. Bare pakk de inn i for eksempel cellofan og dekorer innpakningen.

Sjokolademarengs

Kanskje du liker disse også?