Home » Regia sjokoladekake

Regia sjokoladekake

Av ellen
Regia sjokoladekake

Regia sjokoladekake stammer fra heftet «Moderne Bakning» anno 1961. Det er Freia som står bak heftet, som er en håndbok i baking med bakepulver (altså datidens moderne baking). Tidligere var det nemlig mer vanlig med natron eller hjortetakksalt.

Om baking med bakepulver får vi blant annet vite dette:

Bakepulveret avgir kullsyre når det kommer i kontakt med væsken i deigen. Mesteparten utvikles derimot når kaken stekes. Det er nettopp dette som hever kaken. Boblene som utvikles blir stabile når deigen etter hvert stivner og bakverket blir porøst og lett – så fremt du bruker riktig mengde i hvert fall.

For lite bakepulver gir nemlig en dårlig hevet, tett og tung kake, mens for mye bakepulver gjør at kaken hever for mye under steking. Det gjør at kaken ikke greier å holde på gassen som dannes i den, slik at den faller sammen under steking og blir rå og tung. Riktig mengde bakepulver skal gi et høyt, lett bakverk med god struktur.

Mye har endret seg på kakefronten på 60 år, men akkurat dette gjelder ennå, og kan jo være nyttig lærdom å ta med seg. Ellers kan jeg nevne at for meg var det nytt å bruke eggeplomme i sjokoladekremen. Men akkurat det ga meg en a-ha-opplevelse, for makan til silkemyk smørkrem skal du lete lenge etter.

Flere sjokoladekaker? Sjekk her.

Oppskriften på Regia sjokoladekake er helt original, mens jeg har jazzet opp presentasjonen litt fra det opprinnelige. Men her står du helt fritt til å lage ditt helt eget uttrykk.

Regia sjokoladekake

Regia sjokoladekake

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

SJOKOLADEKAKE
100 g mykt smør
180 g sukker
2 egg
180 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
2-3 ss kakao
1 dl kaffefløte

SJOKOLADESMØRKREM
75 g mykt smør
200 g melis
1 ts vaniljesukker
1-2 ss kakao
1 eggeplomme

Slik gjør du det

SJOKOLADEKAKE
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg. Rør godt mellom hvert egg. Tilsett det tørre vekselvis med kaffefløten. Start og avslutt med det tørre. Smør eller kle en brødform med bakepapir og hell i røren. Stek kaken på nest nederst rille på 175 grader i ca 50 minutter. Avkjøl på rist.

SJOKOLADESMØRKREM
Visp alle ingrediensene sammen til en glatt krem. Tilsett ekstra melis hvis kremen blir for løs eller melk eller annen væske hvis den blir for fast. Sprøyt eller bre kremen utover avkjølt kake.

Kanskje du liker disse også?