Home » Berlinerboller

Berlinerboller

Av ellen
Berlinerboller

Hjemmelagde berlinerboller er virkelig noe for seg selv. Aller best er de mens de fortsatt er lune og egentlig litt for varme til å spises.

Berlinerboller kan lages med mange slags fyll, eller uten om du vil. Da jeg bodde i Oslo, var vaniljekrem eller syltetøy det vanligste. Men der hvor jeg opprinnelig kommer fra, er sviskefyll mest vanlig. Selv om sviskefyll i berlinerbollene er en inntrøndersk tradisjon, ser jeg ingen grunn til at vi skal holde det for oss selv. Dette anbefaler jeg deg å prøve.

Berlinerboller

Berlinerboller

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.3/5
( 3 voted )

Ingredienser

SVISKEFYLL
200 g steinfrie svisker
2 dl vann

BERLINERBOLLER
100 g smør
2 dl melk
1/2 pk gjær
4 egg
70 g sukker
1 ts vaniljesukker
600 g hvetemel

1-1,5 kg smult, matfett eller nøytral olje til fritering

Sukker

Slik gjør du det

SVISKEFYLL
Bløtlegg sviskene i vannet et par timer, evt over natten. Kok blandingen i ca 15 min. Kjør deretter blandingen glatt med en stavmikser eller lignende. Tilsett mer vann om blandingen blir tørr. Kok evt inn blandingen litt om den er for rennende. Avkjøl.

BERLINERBOLLER
Smelt smøret og bland med melken. Hell blandingen i en bakebolle og tilsett resten av ingrediensene. Elt til en smidig deig som lett slipper bollen. Juster evt med litt mer mel eller melk. Hev under plast eller et klede til dobbel størrelse, ca 40 min.

Kjevle ut deigen til ca 2 cm tykkelse. Stikk ut boller på størrelse med et drikkeglass eller lignende. Etterhev bollene under plast eller et klede i ca 30 min.

Varm opp smult/matfett/olje til 180 grader i en jerngryte. Legg i 2-3 berlinerboller om gangen og stek til de er gyllenbrune på begge sider. Det tar ca 2 min på hver side. Snu bollene underveis. Ta opp berlinerbollene med en hullsleiv og rull dem deretter i sukker. Avkjøl på rist.

Fyll sviskefyllet i en sprøytepose eller frysepose. Lag et lite hull i sidene på berlinerbollene og klem inn fyllet, ca 1-2 ss per bolle.

Tips

Berlinerbollene er aller best nystekte. De egner seg også godt til frysing.

Kanskje du liker disse også?