Home » Churros

Churros

Av ellen
CHURROS

Har du smakt Churros? Eller har du kanskje bare hørt historier om disse magiske spanske bakverkene? Sprø på utsiden, silkemyke på innsiden og svøpt i kanel og sukker? Vel, det er ikke bare historier, de er sanne, Churros finnes! På toppen av det hele serveres de med sjokolade- eller karamellsaus. Eller gjør som meg: Server begge!

Mange kvier seg for å lage Churros, spesielt av to grunner:

Den ene er at du må fritere. Det er jo litt fuzz: Du må passe på temperaturen, du må ha lokk klar om det begynner å brenne, det lukter og du må styre med oppbevaring eller kasting av frityroljen etterpå. Jeg forstår alle disse grunnene, for jeg bruker dem som argument for å ikke fritere selv. Men hver gang jeg friterer, lurer jeg på hvorfor jeg ikke gjør det oftere. Det er faktisk ikke så mye pes. Temperaturen overvåkes konstant av et termometer, lokket ligger alltid klart ved siden av jerngryta (har aldri måttet bruke det), vifta går for fullt og jeg lufter godt når jeg holder på med det, og frityroljen kan helles over i en tom melkekartong etter bruk og kastes i restavfallet.

Den andre grunnen er selve deigen. Churros lages av fritert vannbakkelsdeig, og det er jo også en deig du kanskje har hørt skrekkhistorier om, men slapp av, med noen enkle huskeregler, kommer du deg gjennom det også:

1: Bruk romtempererte egg. Bruker du kalde egg kan deigen skille seg.
2: Hold igjen på det siste egget, slik at deigen ikke blir for løs, den skal holde formen når du sprøyter den.

Sånn! Føler du deg klar til å sette i gang? Jeg lover deg at du ikke kommer til å angre.

Lyst til å prøve deg på noe annet smått og godt? Sjekk her.

CHURROS

Churros

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.3/5
( 4 voted )

Ingredienser

CHURROS
2 ½ dl vann
125 g smør
125 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
Ca 4 romtempererte egg

TIL FRITERING
1 liter nøytral olje

STRØ
200 g sukker
2 ss kanel

SALT KARAMELLSAUS
100 g sukker
1 dl kremfløte
70 g smør
En klype havsalt

SJOKOLADESAUS
100 g mørk eller lys sjokolade
½ dl kremfløte

Slik gjør du det

Start med å lage sjokoladesaus og/eller karamellsaus først, så det er klart til churrosene er ferdige.

SALT KARAMELLSAUS
Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele på medium varme til du har gyllen karamell. Vær forsiktig med varmen og ikke rør i sukkeret. Varm samtidig opp fløten til kokepunktet i en annen kjele. Tilsett deretter kremfløte litt etter litt i det smeltede sukkeret. Kok videre under omrøring til sausen er klumpfri. Tilsett smøret i biter og kok videre i ca 10 min til du har en tykk og fyldig karamellsaus. Tilsett noen flak med havsalt til slutt. Avkjøl.

SJOKOLADESAUS
Grovhakk sjokoladen og legg den i en bolle. Varm opp fløten til kokepunktet i en kjele og hell den deretter over sjokoladen. La det stå litt før du rører sammen blandingen til en glatt sjokoladesaus.

CHURROS
Kok opp vann og smør. Tilsett hvetemel og vaniljesukker og bland godt sammen. Ta kjelen av varmen og bland inn ett og ett sammenvispet egg. Hold igjen litt av det siste egget, så deigen ikke blir for flytende. Den skal være fast og ikke flyte utover, men ikke så fast at den ikke han sprøytes utover.

Hell deigen i en sprøytepose med medium stjerneformet tupp. Varm opp oljen i en tykkbunnet kjele til 170-180 grader. Sprøyt ca 8-10 cm av deigen over i oljen. Kutt av lengdene med en saks eller lignende. Ikke friter flere om gangen enn det du klarer å holde styr på, 4-6 er passe. Stek churrosene i ca 4 minutter til de har fått en lys gyllen farge. Snu flere ganger underveis slik at de blir jevnt stekt. La de ferdige churrosene renne av seg på litt kjøkkenpapir. Rull dem deretter i kanel- og sukker. Server churrosene straks mens de ennå er lune.

Kanskje du liker disse også?