Home » Mørk sjokoladekake med bringebærkrem

Mørk sjokoladekake med bringebærkrem

Av ellen
Mørk sjokoladekake med bringebærkrem

Mørk sjokoladekake med bringebærkrem er favorittsjokoladekaken min – by far! Det var en av de aller første kakene jeg lagde da besettelsen for lagkaker oppsto i 2021. Jeg har laget den både med krem på sidene og som nakenkake. Nå også som dryppekake, eller drip cake om du vil.

Mørk sjokolade og bringebær er jo en klassisk smakskombinasjon – som aldri blir umoderne. Det er to smaker som utfyller hverandre utrolig godt, og som jeg rett og slett aldri blir lei av. Skulle du mot formodning ikke ha sansen for bringebær, kan du bruke andre bær i frostingen. Jordbær vil fungere bra, det samme vil bjørnebær eller en blanding av skogsbær.

Flere lagkaker? Sjekk her

Det er innsiden som teller!

Min favorittdel i lagkakebakingen er å åpne kaken for å se hvordan den ser ut på innsiden. Det er ikke alltid jeg trenger så mye staffasje på utsiden, noen friske bær holder for eksempel i massevis, eller en enkel vimpel som jeg har brukt her. FUN FACT! Denne vimpelen brukte jeg på toppen av kaken jeg lagde i Hele Norge Baker i 2013! “Hemmeligheten” for å få fine jevne lag i en lagkake er å fylle like mye kakerøre i hver form når du skal steke kakebunnen. Deretter er det lurt å skjære dem til så de er like høye fra starten, før du igjen deler dem i like høye lag. Det er også lurt å veie opp frostingen så du får like mye i hvert lag. Det tar kanskje litt ekstra tid å veie og måle, men det er så verdt det. Bare se på det her da:

Prøv også: Vaniljekake med ricottakrem og bringebær

Mørk sjokoladekake med bringebærkrem lages med en italiensk marengssmørkrem. Hvis du ikke har laget det før, kan den oppleves som litt tricky. På et punkt vil det sannsynligvis se ut som kremen har skilt seg, det er vanlig. Bare les tipsene mine nedenfor, så er jeg helt sikker på at det kommer til å gå bra. Håper du prøver denne kaken og at du kommer til å digge den like mye som meg.

Mørk sjokoladekake med bringebærkrem

Mørk sjokoladekake med bringebærkrem

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.7/5
( 9 voted )

Ingredienser

SJOKOLADEKAKE
200 g hvetemel
125 g kakao
1,5 ts natron
0,5 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
60 g kokesjokolade
2,5 dl kokende vann
2,5 dl kefir eller kulturmelk
2 egg
1,25 dl nøytral olje
450 g sukker

BRINGEBÆRKREM
250 g bringebær
2 ss vann
1 ss sukker

5 eggehviter
250 g sukker
300 g usaltet smør
1 ts vaniljesukker

PYNT
100 g mørk sjokolade
2 ss smør
2 ss fløte

Slik gjør du det

SJOKOLADEKAKE
Sikt sammen mel, kakao, natron, bakepulver og vaniljesukker og sett til side. Hakk sjokoladen og legg den i en bolle og tøm det kokende vannet over. Rør til sjokoladen er oppløst. Sett til avkjøling. Visp eggene godt til de skummer. Tilsett sjokoladeblandingen i eggene litt etter litt. Tilsett deretter kefir/kulturmelk, og så sukker. Visp til alt er godt blandet. Sikt i de tørre ingrediensene og vend de inn i røren. Ikke rør mer enn at det akkurat blir blandet sammen. Hell røren i to smurte og bakepapirkledde springformer på 20 cm og stek midt i ovnen på 180 grader i ca 45 min. Sjekk om bunnene er ferdige med en kakepinne. Avkjøl på rist.

BRINGEBÆRKREM
Start med bringebærpuréen: Kok opp bringebær, vann og sukker på medium varme. Rør godt mens det koker slik at bærene moses. Småkok ca 10-15 minutter. Ta det deretter av platen og press puréen gjennom en sil for å fjerne frøene. Sett til avkjøling.

Hell eggehviter og sukker i en varmebestandig bolle av glass eller metall. Sett bollen over en kasserolle kokende vann (vannet må ikke være i kontakt med bollen, bare dampen, og bollen må være større enn kasserollen. Visp med en håndmikser til sukkeret smelter og blandingen tykner. Dette skjer ved ca 65 grader og tar ca 10 minutter.

Ta deretter bollen av kasserollen og fortsett å vispe til blandingen kjølner, gjerne med en kjøkkenmaskin. Dette tar ca 15 min. Tilsett romtemperert smør i en spiseskje av gangen, visp godt mellom hver gang. (Det er viktig at marengsen ikke er varm så smøret smelter, eller at smøret er for varmt, da vil kremen skille seg. Hvis det skulle skje kan kremen settes kaldt en stund for så å fortsette. I motsatt fall kan kremen varmes opp i noen sekunder før smøret tilsettes). Vend inn bringebærpuréen og vaniljesukkeret når blandingen er jevn, god og tykk.

MONTERING
Del hver kakebunn i to og fyll og dekk dem med bringebærkrem. Sett kaken kjølig til kremen er fast. Smelt smør, sjokolade og fløte over vannbad eller i mikrobølgeovn. Avkjøl til romtemperatur. Hell blandingen over kaken og ut mot sidene slik at det renner nedover kaken. Det er ikke sikkert du trenger å bruke all sjokoladesausen, ta litt etter litt.

Tips

Du kan droppe sjokoladesausen på toppen. Pynt gjerne med friske bringebær og/eller hakket sjokolade i stedet for.

Kanskje du liker disse også?