Home » Tallkake/bokstavkake

Tallkake/bokstavkake

Av ellen
Tallkake/bokstavkake

Tallkake/bokstavkake er den perfekte kaken for festlige anledninger. Enten det er bursdag, bryllup eller konfirmasjon kan kaken gjøres personlig for jubilaten(e). Lag for eksempel tallkake til jubilanten, initialene til konfirmanten eller JA til brudeparet. Selv om kaken kan se fancy ut, er den veldig lett å lage – jeg lover. Ikke minst er kaken dekorativ på hvilket som helst kakebord.

Flere festkaker? Sjekk her

Denne varianten av tallkake/bokstavkake er strengt tatt en stor kjeks som fylles og toppes med ostekrem. Pynten er det bare fantasien som setter grenser for. Du kan for eksempel bruke friske bær/frukt, kakestrø eller pulver av frysetørkede bær, makroner eller kjeks (lag evt kjeks av overflødig deig), sjokolade, friske (spiselige/usprøytede) blomster, tørkede blomster eller marengstopper. Som du skjønner: mulighetene er mange!

Tallkake/bokstavkake

For å lage fine bokstaver og/eller tall kan du enten skrive ut fra PC i en stor fin font, eller tegne for hånd og klippe rundt og bruke som mal. 25 cm høyde er fint.

Tallkake/bokstavkake

Tallkake/bokstavkake

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 2 tall/bokstaver
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

Kjeksbunn*
185 g kaldt smør
150 g melis
1 ts vaniljesukker
325 g hvetemel
1 egg
1 eggeplomme

*Denne porsjonen er nok til to tall eller to bokstaver i to etasjer.

Kremostglasur*
30 g frysetørkede bringebær (eller jordbær)
400 g kremost
2 dl kremfløte
300 g melis
2 ts vaniljesukker

*Denne porsjonen er nok til to tall eller to bokstaver i to etasjer.

Forslag til pynt
Friske bær/frukt
Kakestrø eller pulver av frysetørkede bær
Makroner eller kjeks (lag evt kjeks av overflødig deig)
Sjokolade
Friske (spiselige/usprøytede) blomster
Tørkede blomster
Marengstopper

Slik gjør du det

KJEKSBUNN
Bland sammen alle ingrediensene i en food processor til deigen akkurat samler seg. Bruk evt hendene i stedet for. Tilsett litt kaldt vann om deigen ikke samler seg. Kna den deretter raskt sammen og pakk den inn i plast. La deigen hvile i kjøleskapet i en halvtime.

Kjevle ut deigen (gjerne mellom to bakepapir) til en tykkelse på ca 0,5 cm. Bruk en selvlaget papirmal og skjær ut tall og/eller bokstaver, to eller tre av hver, avhengig av hvor mange etasjer du vil ha på kaken. Legg tallene/bokstavene på en bakepapirkledd stekeplate og stek midt i ovnen på 180 grader i 10-12 minutter til de begynner å bli gylne. Avkjøl helt på stekebrettet. Det er en fordel om deigen er kald når den settes i stekeovnen, så om det tar litt tid fra tall/bokstaver skjæres ut til de skal stekes, bør de oppbevares i kjøleskapet imens.

KREMOSTGLASUR
Knus de frysetørkede bringebærene i en food processor eller annet til fint pulver. Sikt pulveret gjennom en tesil for å fjerne steiner. Sett til side.

Bland resten av ingrediensene i en bolle og visp til en tykk krem. Ikke visp for mye, da kan blandingen skille seg. Tilsett det meste av bringebærpulveret i osteblandingen og bland godt. Spar litt av pulveret til pynt.

MONTERING
Ha ostekremen i en sprøytepose med rund (eller annen dekorativ) tupp. Legg en kjeksbunn på et serveringsfat og dekk den med topper av ostekrem. Legg på lag to (og evt lag tre) og gjenta. Pynt kaken etter hjertets lyst. Husk, hvis du bruker sprøytede blomster, må enden av stilken dekkes med plast. Unngå å bruke blomster som ikke kan spises.

Tips

Lag kaken i sjokoladevariant ved å bytte ut 2 ss av hvetemelet i kjeksbunnen med 2 ss kakao. Ostekremen kan også lages uten annen smakstilsetning enn vaniljesukker eller tilsettes kakao eller andre frysetørkede bær/frukt. Den kan farges i ulike farger og toner for å matche fargetemaet på kakebordet eller anledningen.

Kanskje du liker disse også?