Home » Eltefritt emmerbrød med tyttebær

Eltefritt emmerbrød med tyttebær

Av ellen
Eltefritt emmerbrød med tyttebær

Jeg elsker å bake med emmer! Det er et mel med nøtteaktig smak som gir brød med svært god aroma. Emmermel gir litt mørkere brød, og de blir også ekstra saftige. Eltefritt emmerbrød med tyttebær er et slikt brød.

Ulempen med emmermel er at det tar opp væske svært langsomt. Derfor er det lurt å bløtlegge melet før du setter i gang eltingen av deigen. Alternativet er å bake med den eltefrie metoden med langtidsheving, som jeg sverger til. Det kan også være en fordel å bake emmerbrød i form, siden deigen har en tendens til å bli litt slapp.

Prøv også: Eltefritt speltbrød med gresskarkjerner

Forfedrene til hvete

Emmer er en av forfedrene til den hveten vi bruker nå. Det samme er spelt og enkorn. Sammen med havre, bygg og rug hører de til i kategorien urkorn. Felles for disse kornsortene er at de har dårligere bakeevne enn den moderne hveten. Det skyldes at glutenet er svakere. Dette gjør at du må være skånsom med eltingen eller altså bake eltefritt eller med surdeig. Det kan også være en fordel å tilsette sukker, honning eller sirup i deigen, som gir næring til gjæren uten å bryte ned stivelsen. Bløtlegging av grovt mel kan også øke bakeevnen.

Prøv også: Eltefritt matpakkebrød i langpanne

Superbrød

Fordelen med det svake glutennettverket er at mange tolererer brød med disse konsortene bedre enn brød med konvensjonell hvete (om man ikke har cøliaki eller hveteallergi). Kombinerer du dette med langtidsheving, som i tillegg gjør at næringsstoffene tas opp bedre i kroppen, kan vi begynne å snakke om superbrød.

Eltefritt brød med tyttebær putter jeg i kategorien superbrød, både på grunn av smak, saftighet og holdbarhet. Tyttebær står seg også veldig godt til emmersmaken og gir et spennende innslag i form av farge og syrlighet. Et annerledes brød som virkelig er verdt et forsøk!

Eltefritt emmerbrød med tyttebær

Eltefritt emmerbrød med tyttebær

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 1 brød
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.3/5
( 3 voted )

Ingredienser

300 g sammalt emmer grov
300 g siktet emmer
¼ ts tørrgjær
1,5 ts havsalt
4 dl vann
2 ss tyttebær

Rør sammen alle ingrediensene utenom tyttebær i en bolle med sleiv eller slikkepott. Deigen skal bare akkurat røres sammen. Dekk med plast og gjerne et klede og la den stå på kjøkkenbenken over natten (12 timer).

Hvelv deigen ut på en godt melet bakebord. Den kommer til å være klissete. Dra deigen ut til sidene i en firkant og brett den sammen mot midten to ganger. Fordel halvparten av tyttebærene utover deigen etter å ha dratt deigen ut for tredje gang. Brett en gang til, dra ut deigen og legg på resten av tyttebærene før deigen brettes en siste gang. Form deigen til et brød og legg det i en smurt eller bakepapirkledd brødform. Etterhev til nesten dobbel størrelse (ca en time) under plast eller et klede. Strø over litt sammalt emmer og sett brødet inn nederst i ovnen på 250 grader. Hell med det samme litt vann i ovnsformen og lukk ovnsdøren raskt før dampen slipper ut. Sett ned temperaturen til 225 grader og stek brødet i 35-40 minutter. Avkjøl på rist.

Kanskje du liker disse også?