Home » Kransekakestenger med sjokolade

Kransekakestenger med sjokolade

Av ellen

Seige kransekakestenger med sjokolade er virkelig litt av en godbit. På 90-tallet spiste jeg mye av det. De lokale bakerne hadde svære kransekakestenger liggende i disken hele året, som var helt umulige å gå forbi. Nå er det kanskje mer vanlig å spise det til jul. Det er jo også hakket enklere å lage disse enn å lage en hel kransekake. I tillegg er de naturlig glutenfrie.

Prøv også: Suksessterte

Noe av det viktigste ved kransekakestenger med sjokolade, er at de må være seige og de må ikke flyte utover. Slik sørger du for det:

Seige kransekakestenger

  1. Mal mandlene på mandelkvern, ikke bruk food processor. Da vil fettet i mandlene slynges ut, og kransekakestengene bli tørre.
  2. Legg kransekakestengene i fryseren etter du har laget dem. Da er du så godt som garantert seige kransekakestenger når du tar dem opp igjen. Noen sverger også til å legge en brødskalk i kakeboksen for å holde på seigheten.
  3. Ikke lag deigen for løs. Da kan kransekakestengene flyte utover. Tilsett eggehvitene gradvis til du har en fast deig som kjennes enkel å jobbe med.
  4. Sett deigen kjølig et par timer eller over natta før du begynner å trille kransekakestengene.

Ikke la deg skremme av å lage kransekakestenger med disse “reglene”. Det er faktisk veldig enkelt. Når jeg lager dem, bruker jeg halvparten malte mandler med skall og halvparten uten. Du kan også bruke bare mandler med skall eller bare uten.

Prøv også: Vepsebol med peanøtter

Skålde mandler

Skåld gjerne mandlene selv ved å legge dem i kokende vann til skallet løsner. Hell så av vannet og “klem” mandlene ut av skallet. Tørk dem deretter på kjøkkenbenken i 1-2 døgn eller i stekeovnen på 50 grader varmluft i et par timer. Selv har jeg brukt mandelmel for å gjøre det enkelt.

Pynt gjerne med melisglasur i tillegg til sjokolade. Kransekakestenger med sjokolade passer også perfekt som spiselig gave.

Kransekakestenger med sjokolade

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

200 g mandler
200 g mandelmel*
400 g melis
Ca 3 eggehviter

*Du kan også bruke mandler som du skålder selv, tørker en dag og maler på mandelkvern

100 g sjokolade

Slik gjør du det

Mal mandlene på en mandelkvern. Bland med mandelmel og melis. Elt inn to eggehviter. Tilsett den siste eggehviten litt etter litt slik at deigen ikke blir for løs. Da kan kransekakestengene flyte ut ved steking. Deigen skal være så fast, nesten hard, at den enkelt kan trilles til pølser, men ikke så tørr at den faller fra hverandre. Dekk deigen med plast og sett den kaldt et par timer, eller gjerne natten over.

Trill fingertykke pølser av deigen, 8-10 cm er passe, og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter til kransekakestengene er lys gylne. Avkjøl på rist.

Smelt sjokoladen og dypp i endene av kransekakestengene. Legg dem på et bakepapir og sett kaldt til sjokoladen stivner. Oppbevar gjerne kransekakestengene i fryser til de skal spises, da bevarer de garantert seigheten.

Kanskje du liker disse også?