Home » Krabbelurer

Krabbelurer

Av ellen
Krabbelurer

Har du hørt om krabbelurer? Det hadde ikke jeg før inntil et år siden. Da fikk jeg øynene opp for denne herligheten! Det er rett og slett en gammeldags julekake. Er du glad i smultringer eller annen smultbakst, er jeg sikker på at de kommer til å falle i smak. I smak er krabbelurer ikke langt fra vafler. Forestill deg friterte vafler, og du er nesten der. Røren har også store likheter med vaffelrøre. I motsetning til smultringer, donuts og berlinerboller, som lages av en gjærdeig, lages krabbelurer av en enkel røre basert på eggedosis. Du trenger med andre ord ingen elting eller heving. Det er bare å skyve røra over i smultbadet.

Prøv også: Churros

Vær forsiktig med smult!

Apropos smultbad! Husk å følge med smultgryta hele tiden, bruk et termometer og gå aldri fra den! Ha også alltid et lokk liggende i umiddelbar nærhet som du kan legge oppå gryta om det skulle ta fyr. Bruk aldri aldri vann om uhellet skulle være ute! Det er ikke meningen å skremme deg fra å fritere, jeg vet mange er skeptiske til det fra før av. Med god temperaturkontroll og årvåkenhet, kommer det til å gå veldig bra! Det er ikke så ofte jeg friterer, jeg innbiller meg nemlig alltid at det er så styrete, men hver gang jeg gjør det kommer jeg på at det egentlig ikke er så stress.

Prøv også: Vepsebol med peanøtter

Krabbelurer til dessert

Krabbelurer kan du servere som de er med et lite melisdryss. Som annen smultbakst smaker de aller best varme fra gryta. Krabbelurene du ikke spiser med en gang, kan du med fordel fryse ned og ta opp igjen når du trenger dem. Noen minutter på 160 grader varmluft gjør susen. Krabbelurene kan også inngå i en dessert, for eksempel med iskrem eller vispet krem og friske bær. Eller hva med sjokoladesaus? Kanskje salt karamellsaus? Her er mulighetene mange.

Her finner du alle juleoppskriftene fra Kakefabrikken

Krabbelurer

Krabbelurer

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Ingredienser

2 egg
90 g sukker
30 g smeltet smør
3 dl melk
350 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts kardemomme

1 ½ kg smult, nøytral olje eller annet matfett

Slik gjør du det

Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret og bland det med melken og tilsett i eggedosisen. Sikt deretter hvetemel, bakepulver og kardemomme over blandingen og rør det forsiktig sammen.

Varm opp matfettet til 170 grader i en jerngryte eller egnet kjele. Husk å bruke termometer og ha lokk til gryta tilgjengelig om det skulle bli overoppheting.

Bruk to barneskjeer og form små boller som du forsiktig legger i gryta. Ikke ha for mange i gryta samtidig, ca 6 har jeg funnet ut at er passe. Snu krabbelurene så snart de begynner å få farge og gjør det flere ganger under stekingen til de har en gyllen farge. Avkjøl på en rist dekt med et par lag kjøkkenpapir.

Krabbelurene smaker aller best nystekte, gjerne med et melisdryss.

Jeg kan også anbefale å servere dem lune med vaniljeis og kanskje litt sjokoladesaus. Frys gjerne ned krabbelurene så snart de er kalde og ta opp etter hvert som de skal serveres. Noen minutter på 160 grader varmluft vil gjøre susen.

Kanskje du liker disse også?