Home » Tarte Tatin

Tarte Tatin

Av ellen

Historien begynner å bli velkjent. Søstrene Stéphanie og Caroline Tatin driver hotellet Tatin i Frankrike. Caroline har stort sett ansvaret for gjestene mens Stéphanie er den som står på kjøkkenet. Selv om det verserer flere historier om hvordan kaken oppsto , er den mest vanlige at Stéphanie på en stresset dag holdt på å brenne eplene som skulle i en eplepai. For å prøve å redde kaken, kjevlet hun ut bunnen og la den på toppen av kaken, i stedet for å legge eplene på bunnen. Hun satte deretter hele stekepannen i ovnen for å kjapt steke ferdig kaken. Denne lille manøveren ikke bare reddet eplekaken denne dagen, men den ble stor suksess. Etter hvert har det kommet fram at denne typen opp-ned-kake tidligere har vært vanlig i andre deler av Frankrike, men historien om søstrene Tatin er mye hyggeligere.

Uansett historie er kaken helt fantastisk god og mye enklere å lage enn det fancy franske navnet skulle tilsi (Det betyr bare terte fra Tatin). Kombinasjonen eple og karamell er av de aller beste, og du finner den også her og her. Det viktigste er å ha kontroll over varmen når du lager karamellen, den må ikke bli brent da det vil gi den en bitter smak. Skjer det må du starte på nytt igjen. Bunnen kan du lage selv eller bruke ferdige butterdeigsplater.

Her er oppskriften til en 24 cm terte:

Tarte Tatin

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.5/5
( 2 voted )

Ingredienser

Bunn
125 g romtemperert smør
100 g sukker
1 egg
150 g hvetemel
1 ts salt

Evt 3 plater frossen butterdeig i stedet for

Eplefyll
100 g smør
250 g sukker
5-7 faste og syrlige epler (avhengig av størrelse)

Vispet crème fraîche
3 dl (1 beger) crème fraîche
1 vaniljestang
2 ss melis

Slik gjør du det

Bunn
Bland alle ingrediensene til en deig. Sett kaldt i en halvtime. Kjevle ut deigen til samme størrelse som kakeformen (24 cm).

Eplefyll
Skrell og fjern kjernehuset på eplene. Del de deretter i to halve deler. Del så de halve delene i to igjen, slik at hvert epler er delt til fire biter. Legg til side.

Smelt smøret i en stekepanne, tilsett sukkeret jevnt utover i pannen. La det stå og putre over medium varme til det blir gylden karamell. Prøv å ikke røre for mye i blandingen, da kan den skille seg. Skjer dette går det som regel bra likevel. Karamellen samler seg igjen etter at eplene har vært en stund i karamellen.

Tilsett eplene og kok de i karamellen til de er møre, ca 5-15 minutter, avhengig av størrelse og type epler. Det er viktig å ikke bruke epler som blir til mos ved varmebehanding. Selv brukte jeg Discovery-epler i akkurat denne kaken. Jeg har tidligere prøvd med egne epler fra hagen, men da har de nesten blitt til mos under steking. Det blir fortsatt kake, en god en også, men på langt nær like vakker.

Legg eplebitene i et fint mønster i bunnen av en smurt eller bakepapirkledd springform på ca 24 cm. Få med karamellen også (men du trenger ikke mer enn at den dekker eplene).

Legg deretter den kjevlede bunnen på toppen (som egentlig er bunnen).

Stek kaken midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter til toppen (vel, bunnen) har en gylden farge.

Mens kaken står i ovnen kan du lage vispet crème fraîche å servere til kaken:

Vispet crème fraîche
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Tilsett frøene og melis i crème fraîche og visp stivt.

Tips! Ikke kast vaniljestangen, lag vaniljesukker eller vaniljeekstrakt.

Ta kaken ut av ovnen og la den stå og sette seg litt før du hvelver den over på et fat. Det enkleste er å legge fatet på formen og snu den kjapt rundt.

Server kaken lun med vispet crème fraîche. Den kan også serveres med vispet krem eller vaniljeis.

Kaken kan også lages med for eksempel ananas, mango eller plommer.

Kanskje du liker disse også?