Home » Potetgullterte med øl-sjokolademousse

Potetgullterte med øl-sjokolademousse

Av ellen
Potetgullterte med øl-sjokolademousse

Glad i potetgull? Sjokolade? Og øl? Hva med alle tre sammen? Potetgullterte med øl-sjokolademousse gjør nettopp det! Her har jeg rett og slett laget en tertebunn av salt potetgull. Potetgull er kanskje ikke det første du tenker på når du skal lage terte, men stol på meg, det kommer til å bli veldig godt – sannsynligvis ulikt noen annen terte du har laget.

Prøv også: Sjokoladekake med øl

Sjokolademoussen på toppen har jeg laget med øl. Øl er med på å fremheve andre smaker, som sjokolade. Jeg har brukt en Porter med sjokoladesmak, men du kan også bruke for eksempel vanlig Porter, røkt Porter eller Porter med andre smakstilsetninger, som chili eller lakris. Du kan også bruke Stout i ulike varianter.

800 smakskomponenter

Øl inneholder over 800 smakskomponenter. Bruker du det i matlagning og/eller baking, blir det som et flytende krydder å regne. Smakskomponentene varierer fra øl til øl. Det er stor forskjell på for eksempel Porter og Pilsner.

Grov sett deles øl inn i to kategorier: undergjæret og overgjæret.

Flere terter? Sjekk her

Under- og overgjæret øl

Det meste ølet som produseres er undergjæret. Det vil si at ølet gjærer langsomt på lav temperatur og gjæren samler seg i bunnen på tanken. Disse øltypene er gjerne lette, tørre og rene i smaken. Eksempler på undergjæret øl er pilsner, bayer og bokkøl.

Overgjæret øl gjærer raskere og ved høyere temperatur enn undergjæret øl, noe som gir mer komplekse og smaksrike øl som er fruktige og fyldige, ofte med mer sødme. Ved overgjæring legger gjæren seg på toppen av tanken. Øl av denne typen ferdigmodnes ofte på flaske eller fat. Eksempler er hveteøl, porter, stout og engelske ales.

Flere høstoppskrifter? Sjekk her

Potetgullterte med øl-sjokolademousse er nok en terte utenom det vanlige. Men er du glad i mye smak og kombinasjonen salt og søtt, er sjansen stor for at du kommer til å digge denne. Den er for eksempel perfekt til Oktoberfest!

Potetgullterte med øl-sjokolademousse

Potetgullterte med øl-sjokolademousse

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 2.7/5
( 3 voted )

Ingredienser

POTETGULLTERTEBUNN
210 g salt potetgull
60 g hvetemel
3 ss maisenna
2 ss brunt sukker
3 ss smør

SJOKOLADE-PORTER-MOUSSE
300 g mørk sjokolade
120 g porter øl*
5 dl kremfløte
40 g melis

Litt smeltet sjokolade eller sjokoladesaus til pynt

*Jeg anbefaler røkt porter eller porter med sjokoladesmak. Du kan også bruke stout.

 

Slik gjør du det

POTETGULLTERTEBUNN
Ha alle ingrediensene unntatt smør i en food processor. Kjør til potetgullet har blitt til smuler. Smelt smøret og tilsett i blandingen. Kjør videre til det er godt blandet. Hell blandingen over i en paiform og press den jevnt utover og oppover kantene. Stek midt i ovnen på 180 grader til bunnen begynner å bli gyllen, ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

SJOKOLADE-PORTER-MOUSSE
Smelt mørk sjokolade forsiktig sammen med øl i en mikrobølgeovn eller over vannbad. Rør det sammen underveis. Avkjøl. Visp kremfløte og melis til krem. Vend den deretter sammen med sjokoladeblandingen.

MONTERING
Ha sjokolade-porter-moussen over potetgulltertebunnen og sett kaldt til servering. Ringle over smeltet sjokolade eller sjokoladesaus før servering.

Tips

Du kan lage denne terten med for eksempel vanlig Porter, røkt Porter eller Porter med andre smakstilsetninger, som chili eller lakris. Du kan også bruke Stout i ulike varianter.

Kanskje du liker disse også?