Home » Verdens beste skoleboller

Verdens beste skoleboller

Av ellen
Verdens beste skoleboller

Leter du etter oppskriften på verdens beste skoleboller? Vel, du kan slutte å lete, her har du dem! Disse er fantastisk saftige, luftige og smakfulle. Disse har jeg satt tett i en form slik at de vokser seg sammen. På den måten unngår du tørre kanter, og skolebollene blir saftige hele veien rundt.

Glad i gjærbakst? Her finner du flere oppskrifter

Hvis du også vil bake dem i en form slik som jeg har gjort, så vær oppmerksom på at det kan bli utfordrende å få de godt stekt under. Det kommer litt an på formen selvfølgelig. Men hvis det skjer, så kan du ta dem ut av formen og steke dem på ovnens stekebrett i fem minutter. Legg da eventuelt et bakepapir på toppen av bollene så de ikke blir for mørke. Ved å bare bruke ovnens stekebrett slipper du det problemet.

5 skolebollefakta

  • 50 prosent av oss spiser skolebrød på tvers som en vanlig bolle, mens 47 prosent spiser seg rundt og sparer vaniljekremen til slutt.
  • Halvparten av oss kaller det for skolebolle, mens den andre halvparten kaller det for skolebrød. Det er de eldre som oftest kaller det skolebrød. Skolebolle er også et vanligere navn på bollen på Vestlandet enn resten av landet.
  • På Sørlandet heter det gjerne tolvøres, skillings purke eller porke. Noen av oss kaller det også pai, eggemelisbolle eller olabolle.
  • Skoleboller/brød har sin egen merkedag, Skolebrødets dag, den siste fredagen før sommerferien.
  • Bare 1 av 10 baker alltid skolebrødene selv. Resten kjøper dem hos bakeren eller i butikk.
    Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

Så, skal du bake verdens beste skoleboller i dag? Eller blir det tolvøres, olabolle eller purke? Uansett hva du kaller det, er smaken den samme: Amazing!

Verdens beste skoleboller

Verdens beste skoleboller

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 12 skoleboller
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingredienser

BOLLEDEIG
550 g hvetemel
100 g sukker
1/2 pakke gjær
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
3 1/2 dl lunken H-melk
1 egg
100 g mykt smør

1 sammenvispet egg til pensling

VANILJEKREM
1 vaniljestang
4 dl + 1 dl H-melk
1,5 dl kremfløte
100 g sukker
4 eggeplommer
40 g maisenna

TOPPING
Melis
Litt vann
Noen dråper sitron
Kokosmasse

Slik gjør du det

BOLLEDEIG
Ha alle ingrediensene, unntatt smør i en bakebolle. Elt deigen i maskin eller for hånd i ca 10-15 min til en smidig deig som lett slipper bollen. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt til alt er jobbet inn og elt videre i 5 minutter. Juster evt deigen med litt melk hvis den er for fast. Dekk bollen med plast eller et klede og hev til dobbel størrelse, ca 1 time.

Del bolledeigen i 12 emner. Det blir ca 100 g per bolle. Trill runde boller, sett dem på bakepapirkledd stekebrett og trykk dem litt flate. Du kan velge om du vil sette dem tettere for at de skal vokse sammen eller ha litt avstand mellom dem. Etterhev under plast eller et klede i ca 40 min.

Lag en grop i hver bolle hvor vaniljekremen skal være. Hvis bollene er litt klissete, kan du ha litt vann på fingrene når du gjør det. Fyll gropene godt med vaniljekrem. Pensle deretter bollene med sammenvispet egg. Stek midt i ovnen på 210 grader i 10-15 min. Avkjøl på rist.

VANILJEKREM
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen i en kasserolle med 4 dl melk, fløte og sukker. Bland godt og varm det til kokepunktet. Ha 1 dl melk og maisenna i en bolle og bland godt, tilsett så eggeplommene. Hell 2/3 av den varme væsken litt etter litt oppi eggeblandingen mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Kok forsiktig opp blandingen og la den småkoke i ett minutt under stadig omrøring. Ta ut vaniljestangen og avkjøl blandingen med det samme i kjøleskap.

MONTERING
Bland sammen melis, vann og litt sitronsaft til en tykk melisglasur. Smør melisglasur på bollene og dypp dem deretter i kokosmasse.

Tips

Du kan helt fint bruke ferdig vaniljekrem på skolebollene.

Kanskje du liker disse også?