Home » Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Av ellen
Fastelavnsboller

I Sverige har de semlor. I Norge har vi fastelavnsboller. Dem spiser vi fastelavnssøndag. Fastelavn faller nemlig alltid på en søndag 49 dager før første påskedag. Fastelavn betyr “kvelden før fasten” og er en periode på cirka en uke, som starter med askeonsdag. Hele fastelavn er innledningen til en 40 dagers faste. I tiden før gjaldt det å spise seg opp til det.

Prøv også: Fastelavnswrap

Boller på fastelavnsøndag og semlor på feitetirsdag

Etter fastelavnssøndag følger “blåmandag” eller “fleskemandag”. Deretter “feitetirsdag”. Sistnevnte er den siste dagen før fasten. Det er da svenskene spiser sine semlor. Det er egentlig en sannhet med modifikasjoner. Svenske semlor begynner nemlig å poppe opp så snart jula er over. Svenskene er gale etter semlor! Selv synes jeg fastelavnsboller er de aller beste bollene. Rett og slett vinterens bollehøydepunkt!

Prøv også: Svenske semlor

Rørte jordbær og masse krem

Jeg synes fastelavnsboller er aller best med rørte jordbær og masse krem. De skal rett og slett være umulige å spise uten å grise. Hvordan spiser man egentlig en fastelavnsbolle uten å få krem i hele fjeset og melis på nesa? Selv liker jeg å ta bollen fra hverandre så jeg har to halvdeler, og spise dem hver for seg.

Prøv også: Kremlor – kanelbollesemler

Jeg lager fastelavnsbollene litt mindre enn jeg ville ha gjort om bollene skulle blitt servert uten fyll. 75 gram deig synes jeg holder til en bolle. Det blir nemlig ganske mektig med kremen og det hele. Vil du ha større boller, lager du selvfølgelig det. Jeg vil også anbefale deg å bruke grovkvernet kardemomme i deigen. Det får du ved å kjøpe kardemommekjerner og kverne i en morter. Det gir en ekstra god smak på bollene.

Glad i gjærbakst? Her finner du mer

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 16 boller
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

BOLLEDEIG 550 g hvetemel 100 g sukker 1/2 pakke gjær 1/2 ts salt 1 ts kardemomme 3 1/2 dl lunken H-melk 1 egg 100 g mykt smør 1 sammenvispet egg til pensling Kremfløte Rørte jordbær Melis til pynt

Slik gjør du det

BOLLEDEIG Ha alle ingrediensene, unntatt smør i en bakebolle. Elt deigen i maskin eller for hånd i ca 10-15 min til en smidig deig som lett slipper bollen. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt til alt er jobbet inn og elt videre i 5 minutter. Juster evt deigen med litt melk hvis den er for fast. Dekk bollen med plast eller et klede og hev til dobbel størrelse, ca 1 time. Del bolledeigen i 16 emner. Det blir ca 75 g per bolle. Trill runde boller, sett dem på bakepapirkledd stekebrett og etterhev under plast eller et klede i ca 40 min. Stek bollene midt i ovnen på 210 grader i 10-15 min. Avkjøl på rist. MONTERING Skjær bollene i to på langs og fyll dem med rørte jordbær og vispet kremfløte. Legg på toppen og pynt med siktet melis.

Tips

Du kan også fylle bollene med vanlig jordbærsyltetøy eller et annet syltetøy du liker bedre. Bringebær passer minst like godt.

Kanskje du liker disse også?