Home » Svenske semlor

Svenske semlor

Av ellen
Svenske semlor

Svenske semlor består av hveteboller som deles i to og fylles med mandelfyll og vispet krem. De senere årene har den stadig økende populariteten ført til utallige varianter. Alt fra kanelbollesemlor (kremlor), semmelwrap og semmelmuffins har sett dagens lys. Listen er mye lengre.

Prøv også:  Kremlor – kanelbollesemler

Norske fastelavnsboller og svenske semlor

I Norge har vi fastelavnsboller. Dem spiser vi fastelavnssøndag. Fastelavn faller nemlig alltid på en søndag 49 dager før første påskedag. Fastelavn betyr “kvelden før fasten” og er en periode på cirka en uke, som starter med askeonsdag. Hele fastelavn er innledningen til en 40 dagers faste. I tiden før gjaldt det å spise seg opp til det. Etter fastelavnssøndag følger “blåmandag” eller “fleskemandag”. Deretter “feitetirsdag”. Sistnevnte er den siste dagen før fasten. Det er da svenskene spiser sine semlor. Det er egentlig en sannhet med modifikasjoner. Det begynner nemlig å poppe opp svenske semlor så snart jula er over. Svenskene er gale etter semlor!

Prøv også: Fastelavnswrap

Mandler eller syltetøy

Til motsetning fra svenske semlor, fylles de norske fastelavnsbollene med syltetøy og krem. Jeg skal ikke legge skjul på at fastelavnsboller er en stor favoritt hos meg. Men svenske semlor er slett ikke verst det heller. Det er også enkelt å lage. Mandelfyllet kan du lage fra bunnen av eller med ferdigkjøpt makronfyll fra butikken som du tilsetter vann. Jeg synes begge deler fungerer bra. Noen bruker også marsipan i stedet for mandelfyll. Her er det bare å prøve seg fram.

Glad i gjærbakst? Her finner du mer

Jeg lager bollene til semlene litt mindre enn jeg ville ha gjort om de bare skulle blitt servert uten fyll. 75 gram deig synes jeg holder til en bolle, det blir nemlig ganske mektig med kremen og det hele. Vil du ha større boller, lager du selvfølgelig det. Jeg vil også anbefale deg å bruke grovkvernet kardemomme i deigen. Det får du ved å kjøpe kardemommekjerner som du kverner selv i en morter. Det gir en ekstra god smak på bollene.

Svenske semlor

Svenske semlor

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 16 semlor
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

BOLLEDEIG 550 g hvetemel 100 g sukker 1/2 pakke gjær 1/2 ts salt 1 ts kardemomme 3 1/2 dl lunken H-melk 1 egg 100 g mykt smør 1 sammenvispet egg til pensling MAKRONFYLL* 100 g mandler 100 g melis Ca ½ dl varmt vann *Evt ferdig makronfyll fra pakke som spes ut til en smørbar masse 3-4 dl kremfløte Melis til pynt

Slik gjør du det

BOLLEDEIG Ha alle ingrediensene, unntatt smør i en bakebolle. Elt deigen i maskin eller for hånd i ca 10-15 min til en smidig deig som lett slipper bollen. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt til alt er jobbet inn og elt videre i 5 minutter. Juster evt deigen med litt melk hvis den er for fast. Dekk bollen med plast eller et klede og hev til dobbel størrelse, ca 1 time. Del bolledeigen i 16 emner. Det blir ca 75 g per bolle. Trill runde boller, sett dem på bakepapirkledd stekebrett og etterhev under plast eller et klede i ca 40 min. Stek bollene midt i ovnen på 210 grader i 10-15 min. Avkjøl på rist. MAKRONFYLL Finhakk mandlene på en mandelkvern, food processor eller lignende. Bland deretter med melis. Tilsett vann litt etter litt til du har en smørbar masse. MONTERING Skjær av toppen på bollene og form dem til trekanter (eller behold de runde om du vil). Fyll bollen med et lag makronfyll. Om du ønsker plass til ekstra mye fyll, kan du grave ut litt av innmaten i bollen for å få plass til ekstra mye. Visp kremfløten til krem og sprøyt et godt lag oppå makronfyllet. Legg på bollelokket og pynt med siktet melis.

Kanskje du liker disse også?