Home » Kremlor – Kanelbollesemler

Kremlor – Kanelbollesemler

Av ellen
Kremlor - Kanelbollesemler

Svenskene er så kreative med sine semlor og ulike varianter av dem. En av de mest populære variantene er kremlor – kanelbollesemler. Det er rett og slett kanelboller som deles på midten og fylles med makronfyll og krem. På toppen er det selvfølgelig siktet melis. Jeg har prøvd meg på denne varianten her og synes slett ikke det ble verst. Jeg ønsket litt høyde på kremlene, så jeg lagde kanelbollefletter som stekes i muffinsform. Men det er ingenting i veien for å lage det av vanlige kanelboller eller kanelknuter om du ønsker det.

Prøv også: Svenske semlor

I Sverige har de altså semlor, i Norge har vi fastelavnsboller. Selv er jeg svak for rørte jordbær og masse krem i bollene, så fastelavnsboller er min favoritt. Semlor eller kremlor – kanelbollesemler med makronfyll er likevel heller ikke å forakte. Vil du lese mer om tradisjonen med både semlor og fastlavnsboller, har jeg skrevet om det her. Har du lyst til å lage en annerledes variant av fastelavnsboller, finner du det her:

Prøv også: Fastelavnswrap

Kremlor - Kanelbollesemler

Kremlor - Kanelbollesemler

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 16 stk
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

BOLLEDEIG
550 g hvetemel
100 g sukker
1/2 pakke gjær
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
3 1/2 dl lunken H-melk
1 egg
100 g mykt smør

1 sammenvispet egg til pensling

KANELFYLL
75 g mykt smør
50 g sukker
1 ss kanel

MAKRONFYLL*
100 g mandler
100 g melis
Ca ½ dl varmt vann

*Evt ferdig makronfyll fra pakke som spes ut til en smørbar masse

3-4 dl kremfløte

Melis til pynt

Slik gjør du det

BOLLEDEIG
Ha alle ingrediensene, unntatt smør i en bakebolle. Elt deigen i maskin eller for hånd i ca 10-15 min til en smidig deig som lett slipper bollen. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt til alt er jobbet inn og elt videre i 5 minutter. Juster evt deigen med litt melk hvis den er for fast. Dekk bollen med plast eller et klede og hev til dobbel størrelse, ca 1 time.

Bland sammen alle ingrediensen til kanelfyllet.

Del deigen i to emner og kjevle hvert emne til en avlang leiv. Smør kanelfyllet på 2/3 av leiven i bredden. Brett så delen uten fyll halvveis over delen med fyll. Brett så den siste delen over der igjen. Nå skal du ha en leiv i tre lag. Bruk en pizzaskjærer eller kniv og skjær strimler på 2-3 cm. Deretter tar du hver strimmel og deler den i tre, men la den henge sammen i toppen. Flett deretter sammen strimlene til en flette. Kanelfletten blir finest på toppen om du vrir litt på strimlene slik at skjæreflaten peker oppover når du fletter.

Rull deretter sammen fletten i lengden og legg den med skjøten ned i et smurt muffinsbrett. Det er lurt å ikke lage flettene for store, da kan de vokse seg veldig over formen og få en skikkelig soppform. Pass på at det er godt med rom rundt fletten når du setter den i brettet, slik at det er rom for etterheving og steking. Etterhev deretter kanelflettene under plast i ca 40 minutter.

Pensle kanelflettene med sammenvispet egg og stek midt i ovnen på 210 grader i 15 minutter. Avkjøl på rist.

MAKRONFYLL
Finhakk mandlene på en mandelkvern, food processor eller lignende. Bland deretter med melis. Tilsett vann litt etter litt til du har en smørbar masse. Bruk eventuelt ferdig makronfyll fra pakke.

MONTERING
Skjær av toppen på kanelflettene og fyll dem med et lag makronfyll. Visp kremfløten til krem og sprøyt et godt lag oppå makronfyllet. Legg på toppen og pynt med siktet melis.

Tips

Velg selv hvor store kanelfletter du vil lage, ved å enten bruke store eller små muffinsbrett. Du kan også bruke vanlige kanelboller eller kanelknuter om du ønsker det.

Kanskje du liker disse også?