Home » Trønderkrans

Trønderkrans

Av ellen
Trønderkrans

Glem Waleskringle og Paris Brest. Det er Trønderkrans som gjelder! Trønderkrans klinger kanskje ikke like godt i ørene, men vi trøndere er litt røffe i kantene, så det passer perfekt. Selv om navnet kanskje ikke er så elegant, er denne kaken det. Den er laget av vannbakkelsdeig formet som en krans. Jeg har brukt en stor stjernetupp for å få et fint mønster på kransen. Den er fylt med eggekrem, vispet kremfløte og eple- og tindvedsyltetøy. Og det er nettopp syltetøyet som er koblingen til Trøndelag. Tindved er nemlig et bær det finnes mye av i Trøndelag og nordover. Det er faktisk kommuneblomsten i hjembygda mi, Verdal, fordi det finnes så mye av det der.

Hva er egentlig tindved? Jeg har skrevet mer om det her
Usikker på vannbakkelsdeigen? Her finner du noen gode tips

Får du ikke tak i tindved, eller har du ikke lyst til å styre med å lage eget syltetøy? Bruk gjerne ferdigkjøpt syltetøy. Frisk frukt vil også fungere. Kanskje du kan skape din egen lokale variant? Det hadde vært gøy å se andre måter å lage Trønderkrans på. Tagg gjerne #Kakefabrikken på Instagram om du vil vise frem din variant eller andre oppskrifter du har prøvd fra Kakefabrikken.

Prøv også: Rugbrødkake med mascarponekrem og tindved

Trønderkrans

Trønderkrans

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

VANNBAKKELSDEIG
2 ½ dl vann
125 g smør
125 g hvetemel
Ca 4 romtempererte egg
1 neve hakkede mandler

6 dl kremfløte

TINDVED- OG EPLESYLTETØY
200 g tindvedbær
400 g renset og skrelte epler
200 g sukker
1 dl vann

EGGEKREM
8 eggeplommer
6 dl H-melk
100 g sukker
2 ss maisenna

 

Slik gjør du det

VANNBAKKELSDEIG
Kok opp vann og smør. Tilsett hvetemel og bland godt sammen. Ta kjelen av varmen og bland inn ett og ett sammenvispet egg. Hold igjen litt av det siste egget, så deigen ikke blir for flytende. Den skal være fast og ikke flyte utover, men ikke så fast at den ikke han sprøytes utover.

Ha deigen i en sprøytepose med stor stjernetupp. Sprøyt deigen ut i en sirkel på et bakepapir. For å få sirkelen rund, kan du for eksempel legge bunnen av en springform under bakepapiret og følge den eller du kan tegne opp en sirkel på undersiden av bakepapiret. Strø over hakkede mandler. Stek kransen nederst i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter til den er gyllen og gjennomstekt. Avkjøl på rist.

TINDVED- OG EPLESYLTETØY
Rens tindvedbærene og eplene. Del eplene i biter på ca 1 cm. Ha alle ingrediensene i en kjele og småkok til eplebitene er møre. Hell syltetøyet på varme og steriliserte glass. Kan også avkjøles og fryses ned.

EGGEKREM
Hell alle ingrediensene i en kjele. Kok opp under stadig omrøring til blandingen begynner å tykne. Ta kjelen av platen og hell eggekremen i en vid bolle med plast over. Sett kremen kaldt til den er helt avkjølt.

MONTERING
Del kransen i to på langs. Smør et lag med tindved- og eplesyltetøy i bunnen av kransen. Visp opp eggekremen litt og sprøyt et lag på toppen av syltetøyet. Visp kremfløten og sprøyt den oppå eggekremen. Legg til slutt på toppen av kransen. Server gjerne med et lite melisdryss.

Tips

Har du ikke lyst til å lage eget syltetøy eller får du ikke tak i tindved for å lage dette syltetøyet, kan du bruke hvilket som helst annet syltetøy i stedet for.

Kanskje du liker disse også?