Home » Rugbrødkake med mascarponekrem og tindved

Rugbrødkake med mascarponekrem og tindved

Av ellen
Rugbrødkake med mascarponekrem og tindved

Rugbrødkake med mascarponekrem og tindved er sannsynligvis helt ulik noen annen kake du har spist. Men ikke la deg skremme, det kommer til å bli en opplevelse. Tindved er ikke alltid like lett å få tilgang til, med mindre du kjenner noen som høster eller bor et sted i landet hvor du kan plukke det selv. Det finnes rikelig med tindved langs Trondheimsfjorden og opp til Troms. Faktisk er tindved kommuneblomsten i hjembygda mi, Verdal, nettopp fordi det finnes så mye av det der. Ellers kan du være heldig og finne noe på nett.

Prøv også: Tjukkmjølkspannacotta med lakris og tindvedsaus

For deg som ikke har så mye erfaring med tindved, kan jeg fortelle at det er små gule bær. De er som superbær å regne. De er proppfulle av C-vitamin. Faktisk inneholder disse vitaminbombene dobbelt så mye C-vitamin som appelsin, i tillegg til vitamin E, B og A. Du finner også store mengder mineraler, som selen, sink, kobber og svovel i tindved. Ikke bare er de sunne, men de også en særegen og kompleks smak. Den kan best beskrives som en krysning mellom appelsin og pasjonsfrukt, og har faktisk fått tilnavnet Nordens pasjonsfrukt.

Prøv også: Gresskarkake med karamellostekrem

Får du rett og slett ikke tak i tindved, men har lyst til å prøve deg på en rugbrødkake, kan du bruke eple- eller pæresyltetøy i stedet for tindved- og eplesyltetøy. Det vil også passe veldig bra. Har du derimot tindved for hånden, er jeg sikker på at rugbrødkake med mascarponekrem og tindved kan bli en spennende smaksopplevelse for deg.

Rugbrødkake med mascarponekrem og tindved

Rugbrødkake med mascarponekrem og tindved

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

KAKEBUNN
150 g rugbrød
100 g valnøtter
1 ts bakepulver
2 ss potetmel
3 egg
170 g sukker

TINDVED- OG EPLESYLTETØY
200 g tindved
400 g renset og skrelte epler
200 g sukker
1 dl vann

MASCARPONEKREM
250 g mascarpone
3 dl kremfløte
Frø fra 1 vaniljestang
50 g melis

Hakket sjokolade og tindved til pynt

Slik gjør du det

KAKEBUNN
Ha rugbrødet i en food processor og kjør det til smuler. Ha brødsmulene over i en bolle. Ha valnøttene i food processoren og kjør dem til små smuler. Bland deretter valnøttene i brødsmulene sammen med bakepulver og potetmel. Visp egg og sukker til eggedosis i en annen bolle. Vend så inn rugbrødblandingen i eggedosisen. Hell deigen i to bakepapirkledde og smurte springformer på ca 24 cm. Stek midt i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter. Sjekk med en kakepinne om kaken er ferdig. Avkjøl på rist.

TINDVED- OG EPLESYLTETØY
Rens tindved og epler. Del eplene i biter på ca 1 cm. Ha alle ingrediensene i en kjele og småkok til eplebitene er møre. Eventuelle rester av syltetøyet kan helles på varme og steriliserte glass. Syltetøyet kan også fryses ned.

MASCARPONEKREM
Ha alle ingrediensene i en bolle og visp sammen til myk krem.

MONTERING
Legg den ene kakebunnen på et fat og bre over et lag med tindved- og eplesyltetøy, deretter et lag med mascarponekrem. Legg på den andre kakebunnen og gjenta. Topp med sjokoladebiter og tindved.

Tips

Får du ikke tak i tindved, men har lyst til å prøve deg på en rugbrødkake, kan du bruke eple- eller pæresyltetøy i stedet for tindved- og eplesyltetøy.

Kanskje du liker disse også?