Home » Gulrotkake med mandelpraline og salt karamellsaus

Gulrotkake med mandelpraline og salt karamellsaus

Av ellen
Gulrotkake med mandelpraline og salt karamell

Gulrotkake har en tendens til å fungere godt til hverdags. Det er derimot ingenting hverdags med gulrotkake med mandelpraline og salt karamellsaus. Sleng på en deilig smørkrem med ost og festen kan begynne!

Prøv også: Gulrotkake med sjokolade og karamell

Gulrotkake med mandelpraline og salt karamell

Gulrotkake med mandelpraline og salt karamellsaus

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.3/5
( 10 voted )

Ingredienser

KAKEBUNN
4 egg
250 g sukker
210 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
2 ts kanel
½ ts salt
2 dl Kefir (eller kulturmelk)
1 dl nøytral olje
200 g (ca 3 stk) finrevne gulrøtter

SALT KARAMELLSAUS
100 g sukker
2 dl kremfløte
70 g smør
1 stor ss sirup
En klype havsalt

MANDELPRALINE
100 g sukker
50 g mandler

SMØRKREM MED OST
250 g mykt smør
250 g kremost naturell
500-750 g melis
1 ss vaniljesukker
½ - 1 dl kremfløte

Slik gjør du det

KAKEBUNN
Visp egg og sukker til tykk og god eggedosis. Bland sammen det tørre i en bolle, og Kefir og nøytral olje i en annen bolle. Vend det deretter inn vekselsvis i eggedosisen. Vend deretter inn finrevet gulrot. Fordel så røren i fire 18 cm kakeformer, eventuelt to om du ikke har. Du kan også bruke andre størrelser på kakeformene eller steke i flere omganger. Tilpass i så fall steketiden. Stek midt i ovnen på 180 grader i ca 22 minutter. Avkjøl på rist.

SALT KARAMELLSAUS
Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele på medium varme til du har gyllen karamell. Vær forsiktig med varmen og ikke rør i sukkeret. Tilsett deretter kremfløte litt etter litt. Pass på, det vil frese litt når den kalde fløten treffer den varme karamellen. Kok videre under omrøring til karamellen har løst seg opp i fløten. Tilsett smøret i biter og sirupen og kok videre i ca 5-10 min til du har en tykk og fyldig karamellsaus. Tilsett noen flak med havsalt til slutt. Avkjøl.

MANDELPRALINE
Smelt sukkeret på medium varme i en stekepanne til det har en gyllenbrun farge. Grovhakk mandlene og tilsett. Rør det godt sammen og hell blandingen over på et brett med bakepapir. Avkjøl og hakk mandelpralinen grovt med en kniv eller food processor.

SMØRKREM MED OST
Bland sammen alle ingrediensene til en jevn og klumpfri masse. Start med 500 g melis og smak deg fram til hvor søt du vil ha kremen.

MONTERING
Legg den første kakebunnen på et fat og dekk med smørkremen med ost. Vei gjerne opp glasuren slik at du får like mye på hvert lag, det vil gi deg jevne og fine lag. Ringle over litt karamellsaus og litt mandelpraline. Fortsett til hele kaken er fylt. Dekk sidene på kaken så vidt med krem slik at det blir en «nakenkake». Sett gjerne kaken kaldt til den er fast og enklere å jobbe med. Ringle deretter karamellsaus rundt kantene på kaken, og evt på toppen, slik at du får en drypp-effekt. Strø mandelpraline på toppen og pynt gjerne med noen overdådige topper med smørkrem. PS! Denne kaken er aller best når den får stå en times tid på benken før servering.

Kanskje du liker disse også?