Home » Hveteboller

Hveteboller

Av ellen

Det er ikke så ofte jeg baker gjærbakst. Jeg er ganske (les: veldig) utålmodig av meg og liker ikke å vente på at ting blir ferdig for eksempel. Nå trenger man strengt tatt ikke å sitte pal og vente på denne gjærdeigen som hever, den gjør jo jobben selv mens man er fri til å gjøre hva man vil imens. Det er denne ventetiden som gjør at man gjerne tenker at det er så mye jobb med gjærbakst, men det er jo ikke det. Den aktive tiden er veldig kort.

Selv om jeg vet dette må jeg innrømme at jeg likevel synes det er litt tiltak å begynne med en gjærdeig. Likevel lurer jeg alltid på hvorfor jeg ikke gjør det oftere når bakeseansen er over og jeg står der med rykende ferskt bakverk i handa. Og noe av det aller beste jeg vet er hveteboller. Hvem liker ikke hveteboller? De kan varieres med ulikt fyll, rulles, trilles og flettes. Også er de ikke så vanskelig å lykkes med, det viktigste å huske på er lang nok elting og lang nok heving. Og er du litt som meg når det gjelder gjærbakst, lag dobbel porsjon og fyll fryseren 🙂

Hveteboller

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 20
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

500 g hvetemel (ca)
100 g smør
100 g sukker
0,5 ts salt
0,5 ts kardemomme
3,5 dl H-melk
1 pakke (50 g) gjær

1 sammenvispet egg til pensling

Slik gjør du det

Smuldre smøret i mesteparten av melet (hold av litt for justering av deigen).

Tilsett sukker, salt og kardemomme.

Smuldre gjæren i lunken melk (ca 25 grader) og rør til gjæren er oppløst. (Bruker du tørrgjær tilsetter du den direkte i melet).

Elt godt med en kjøkkenmaskin til du får en smidig deig, juster med mel. For å frigjøre glutenet i melet og dermed få et luftig bakverk, lønner det seg å elte deigen i 10-15 minutter. Sett deretter deigen til heving under plast eller et vått kjøkkenhåndkle på et lunt sted til den har doblet seg i størrelse, ca 40 minutter.

Trill deretter ut ca 20 boller (jeg lager de gjerne litt små) og sett de til etterheving på en smurt eller bakepapirkledd stekeplate under plast eller et vått kjøkkenhåndkle i ca 20 minutter.

Pensle bollene med sammenvispet egg og stek på 225 grader i ca 10 minutter.

Avkjøl på rist, men pass på å spise en bolle mens den ennå er rykende fersk. ;-) Nam!

Kanskje du liker disse også?