Home » Lussekrans

Lussekrans

Av ellen

Lyst til å lage noe annet enn lussekatter i dag? Da må du bare prøve denne Lussekransen. Den er laget etter samme oppskrift som lussekatter, men deigen er smurt inn med vaniljefyll, rullet sammen og formet som en krans. Ikke bare ser den lekker ut. Den er fantastisk god. Vaniljefyllet gjorde virkelig susen.

Foruten lang nok elting, er nøkkelen til et godt resultatet i gjærbakst tilsetting av smøret til slutt slik at glutennettverket får utvikle seg. Fett og gluten er nemlig ikke så gode venner. Hvis smøret tilsettes sammen med de andre ingrediensene vil det gjøre at glutennettverket ikke utvikler seg like godt. Ergo får ikke bakverket den gode spensten og saftigheten vi ønsker. Et egg i baksten gjør også underverker.

Vil du lage vanlige lussekatter, bruker du samme oppskrift som denne, men steker lussekattene i ca 15 min. Oppskriften er da nok til ca 16 lussekatter.

Lussekrans

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 1 krans
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

Luciakrans
3,5 dl H-melk
0,25 g safran
550 g hvetemel
80 g sukker
1 egg
1 pakke gjær (halvparten hvis du har god tid)
0,5 ts salt
1,5 ts kardemomme
100 g mykt smør

Vaniljefyll
100 g mykt smør
60 g sukker
1 vaniljestang

Pynt
Perlesukker (evt rosiner)

Egg til pensling

Slik gjør du det

Varm opp melken til ca 20 grader og tilsett safran. La det trekke litt mens du gjør klar resten av deigen. Ha alle ingrediensene, unntatt smør i en bakebolle. Elt deigen i maskin eller for hånd i ca 10-15 min til en smidig deig som lett slipper bollen. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt til alt er jobbet inn. Juster evt deigen med litt melk hvis den er for fast. Dekk bollen med plast eller et klede og hev til dobbel størrelse, ca 40 min (1 time med halv gjærmengde).

Imens kan du lage vaniljefyllet:
Bland sammen mykt smør med sukker og frøene fra en vaniljestang.

Kjevle ut deigen til en avlang tynn leiv. Smør på vaniljefyllet og rull sammen leiven fra langsiden til en pølse. Del pølsen i to på langs og brett de to bitene over hverandre annenhver gang med snittsiden opp. Form til en krans.

Etterhev kransen under plastfolie i ca 20 minutter. Pensle så med et sammenvispet egg og pynt med perlesukker (evt rosiner) og stek midt i ovnen på 220 grader i ca 20 minutter. Avkjøl på rist.

 

Kanskje du liker disse også?