Home » Flettet brioche

Flettet brioche

Av ellen

En klassisk brioche-oppskrift med unevnelige mengder smør og egg. Nettopp dette gjør dette bakverket både saftig og luftig. Bare følg med under steking, når eggene kommer til sin rett og blåser opp bakverket. Magisk!

Flettet brioche

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

500 g hvetemel
25 g sukker
½ pk gjær
1 ts salt
6 romtempererte egg
250 g mykt smør

Egg til pensling

Slik gjør du det

Bland alle ingrediensene, med unntak av smøret, i en bakebolle. Elt i en kjøkkenmaskin i ca 10 minutter. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt. Fortsett å elte til deigen er jevn og smidig. Den skal være litt klissete. Ikke fall for fristelsen å tilsette mer mel. Sett deigen til heving på kjøkkenbenken i ca en time. Sett den deretter i kjøleskapet over natten.

Ta fram deigen på morgenen og legg den på bakebordet i ca en time til den blir litt lettere å jobbe med. Del deretter deigen opp i fire like store emner og form hvert emne til 2 cm tykke pølser. Fest pølsestrimlene i toppen og start med flettingen: Legg strimmel nummer 2 fra venstre over strimmel nummer 3 og 4 slik at den havner ytterst til høyre. Legg strimmel nummer 4 (som nå er nest til høyre) over strimmel nummer 3. Strimmel 1 (ytterst til venstre) krysses så med strimmel 3. Gjenta deretter ved å krysse strimmel 2 og 4, og 1 og 3 til fletten er komplett. Det er egentlig ganske lett bare man kommer i gang. Brett endene på loffen litt under fletten, slik at endene blir fine. Briochen kan også lages uten fletting. Bare form til en loff og stek i en brødform. Trill eventuelt boller av deigen som settes tett i tett i brødformen slik at toppen får et fint mønster.

Etterhev briochen under plast i ca en time. Pensle briochen med sammenvispet egg og stek midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Skru ned varmen til 180 grader og stek videre i 20 minutter til. For å være sikker på at briochen er ferdigstekt, kan du sjekke kjernetemperaturen med et mattermometer. Den skal være minst 85 grader. Avkjøl briochen på rist. Briochen passer utmerket med appelsinmarmelade og kan også brukes til å lage luksusversjonen av arme riddere og til og med ostesmørbrød. Briochen smaker aller best nystekt.

Kanskje du liker disse også?