Home » Solboller

Solboller

Av ellen

Vi får håpe det blir sol i påsken. Hvis ikke kan du trøste deg med disse solbollene. Med et egg i bolledeigen blir bollene ekstra saftige og myke. Solen i midten er en deilig myk vaniljekrem toppet med friske solbær. Det blir ikke mer sol i en bolle enn dette.

Solboller

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

Bolledeig
600 g hvetemel
100 g sukker
1 egg
1/2 pakke gjær
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
3,5 dl lunken H-melk
100 g mykt smør

Vaniljekrem
1/2 vaniljestang
2 dl + 1/2 dl H-melk
0,75 dl kremfløte
50 g sukker
2 eggeplommer
20 g maisenna

Solbær (eller andre bær som bringebær, blåbær, bjørnebær, rips eller en blanding)

Egg til pensling
Melis til pynt

Slik gjør du det

Bolledeig
Ha alle ingrediensene, unntatt smør, i en bakebolle. Elt deigen i maskin eller for hånd i ca 10-15 min til en smidig deig som lett slipper bollen. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt til alt er jobbet inn. Juster evt deigen med litt melk hvis den er for fast. Dekk bollen med plast eller et klede og hev til dobbel størrelse, ca 1 time. Imens kan du lage eggekremen.

Vaniljekrem
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha halvparten av frøene og den halve stangen i en kasserolle med 2 dl melk, fløte og sukker. Bland godt og varm det til kokepunktet.

Ha 1/2 dl melk og maisenna i en bolle og bland godt, tilsett så eggeplommene.

Hell 2/3 av den varme væsken litt etter litt oppi eggeblandingen mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Kok forsiktig opp blandingen og la den småkoke i ett minutt under stadig omrøring. Ta ut vaniljestangen og hell vaniljekremen i en egnet bolle og dekk med plast. Legg den direkte på vaniljekremen. Sett den deretter i kjøleskapet med en gang.

Montering
Del deigen opp i 10 like store emner (ca 120 gram på hver) og trill til runde boller. Etterhev under plast til dobbel størrelse, ca 30 minutter. Lag så en dyp grop med fingrene i hver bolle og fyll med vaniljekrem. Legg på noen solbær og pensle bollene med sammenvispet egg. Stek midt i ovnen på 220 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist. Server med et lite melisdryss.

Kanskje du liker disse også?