Home » Marmorkake med sitron og lakris

Marmorkake med sitron og lakris

Av ellen
Marmorkake med sitron og lakris

Det er alltid like spennende å skjære en skive av en marmorkake. Du vet aldri hvordan den ser ut på innsiden. To kaker får aldri samme mønster. Noe annet spennende med marmorkake med sitron og lakris er nettopp smaken av sitron og lakris – en skikkelig vinnerkombinasjon.

Flere formkaker? Sjekk her

Oppskriften på marmorkake med sitron og lakris stammer fra fra heftet «Moderne Bakning» anno 1961. Det er Freia som står bak heftet, som er en håndbok i baking med bakepulver (altså datidens moderne baking). Tidligere var det nemlig mer vanlig med natron eller hjortetakksalt. Synes du kanskje formkaker og marmorkake burde forbli på 60-tallet? Vel, med sitron og lakris synes jeg absolutt denne kaken fortsatt er aktuell. Tidligere har jeg bakt rullekake med krem og marsipan og Regia sjokoladekake fra samme hefte.

Marmorkake med sitron og lakris

Marmorkake med sitron og lakris

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.5/5
( 2 voted )

Ingredienser

MARMORKAKE
200 g mykt smør
225 g sukker
3 egg
240 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl matfløte

1 ss kakao
½ - 1 ss lakrispulver
Finrevet skall fra 1/2-1 sitron

SJOKOLADEGANACHE
100 g mørk sjokolade
3/4 dl kremfløte

35 g hvit sjokolade

Slik gjør du det

MARMORKAKE
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg. Rør godt mellom hvert egg. Tilsett det tørre vekselvis med matfløten. Start og avslutt med det tørre. Ta av 1/3 av røren og hell det i en egen bolle og bland inn kakao og lakrispulver. Tilsett finrevet sitronskall i resten av røren. Smør eller kle en brødform med bakepapir. Hell i begge rørene vekselvis. Det vanligste er å ha halvparten av den lyse røren nederst, deretter et lag med den mørke og lys røre på toppen igjen. Dra deretter en gaffel, kniv eller grillpinne noen ganger gjennom formen på langs. Vær forsiktig, kaken skal blir marmorert, så ikke bland for mye. Stek kaken på nest nederst rille på 175 grader i ca 50-60 minutter. Avkjøl på rist.

SJOKOLADEGANACHE
Grovhakk sjokoladen og ha den i en bolle. Varm opp fløten og hell den over sjokoladen. La det stå litt og bland det deretter godt sammen med en slikkepott. Hell sjokoladeganachen over den avkjølte kaken. Smelt hvit sjokolade og ringle over.

Tips

Hvis du ønsker å lage en klassisk marmorkake, dropper du bare sitron og lakris.

Kanskje du liker disse også?