Home » Halvgrove kanelboller

Halvgrove kanelboller

Av ellen
Halvgrove kanelboller

Lyst på litt sunnere kanelboller uten at det går på bekostning av smak og konsistens? Her har du dem! Halvgrove kanelboller er laget med halvparten fint og grovt speltmel, men du kan også bruke hvetemel om du heller ønsker det. Smør- og sukkermengden er også redusert i forhold til vanlige kanelboller. Også har jeg brukt rårørsukker i stedet for hvitt sukker. Ingen grunn til å vente til helgen med å bake kanelboller med andre ord!

Prøv også: Kanelsnurrer i form

Disse kanelbollene blir ekstra fine om du fletter dem. Det er slett ikke vanskelig, og du finner full beskrivelse nedenfor. Vil du heller lage kanelknuter eller kanelsnurrer, kan du selvfølgelig gjøre det. Flettede kanelboller har jeg tidligere laget med vanlig deig, du finner dem her. De er toppet med flaksalt, som gir bollene en helt ny dimensjon og smaksopplevelse. Halvgrove kanelboller egner seg utmerket til frysing. Da har du alltid noen på lur og lysten skulle melde seg – selv om det er mandag.

Glad i kanelboller? Kanelknuter med kefir er den aller mest besøkte oppskriften på Kakefabrikken ever! Kefir gir en fantastisk smak og konsistens. Jeg anbefaler deg virkelig å prøve.

Halvgrove kanelboller

Halvgrove kanelboller

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

BOLLEDEIG
250 g siktet speltmel
250 g sammalt speltmel
50 g rårørsukker
½ pk gjær
½ ts salt
1 ts kardemomme
3 ½ dl lunken H-melk
75 g mykt smør

1 sammenvispet egg til pensling

KANELFYLL
75 g mykt smør
50 g rårørsukker
1 ss kanel

Slik gjør du det

BOLLEDEIG
Ha alle ingrediensene, unntatt smør i en bakebolle. Elt deigen i maskin eller for hånd i ca 10-15 min til en smidig deig som lett slipper bollen. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt til alt er jobbet inn. Juster evt deigen med litt melk hvis den er for fast. Dekk bollen med plast eller et klede og hev til dobbel størrelse, ca 1 time.

KANELFYLL
Bland sammen alle ingrediensene.

MONTERING
Del deigen i to emner og kjevle den ene til en avlang leiv. Smør kanelfyllet på 2/3 av leiven i bredden. Brett så delen uten fyll halvveis over delen med fyll. Brett så den siste delen over der igjen. Nå skal du ha en leiv i tre lag.

Bruk en pizzaskjærer eller kniv og skjær strimler på 3-4 cm. Deretter tar du hver strimmel og deler den i tre, men la den henge sammen i toppen. Flett deretter sammen strimlene til en flette. Kanelbollen blir finest på toppen om du vrir litt på strimlene slik at skjæreflaten peker oppover når du fletter.

Rull deretter sammen fletten i lengden og legg den med skjøten ned i en stor smurt muffinsform. Har du ikke det, kan du bruke en liten muffinsform, men da må du lage kanelbollene litt mindre. Hvis ikke vil de vokse seg veldig over formen og få en skikkelig soppform. Uansett hvilken form du bruker bør kanelbollene ha god plass før de etterheves og stekes. Vil du heller lage klassiske kanelsnurrer/knuter, kan du også gjøre det.

Etterhev deretter kanelbolleflettene under plast i ca 40 minutter. Pensle så med sammenvispet egg og stek midt i ovnen på 210 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

Kanskje du liker disse også?