Home » Liten croquembouche

Liten croquembouche

Av ellen
Lite Croquembouche

Det småartige franske navnet croquembouche betyr knase i munnen. Det gjør det nemlig når du spiser disse små fylte vannbakkelsene som er dyppet i smeltet sukker og stablet i et tårn. Denne franske spesialiteten kan lages adskillig mer fancy og større enn en liten croquembouche. Vi snakker store tårn, vi snakker haugevis med pynt og spunnet sukker og vi snakker wow-faktor. Denne er litt mer meg, litt nedpå. Men føl deg fri til å pynte så mye du vil og lag den så stor du bare orker. En liten croquembouche er perfekt for to, men oppskriften holder til en stor.

Prøv også: Churros

Hvis du skal lage en stor croquembouche, kan du bruke en kjegleform når du bygger den opp. Da er det lettere å få et jevnt og rett resultat. Om du ikke tilfeldigvis har tilgang på en kjegleform, kan du lage det selv ved hjelp av papp eller lignende som du kler med bakepapir. Når vannbakkelstårnet er bygd opp og avkjølt, fjerner du kjegleformen. Det enkleste er å bare bygge tårnet ring for ring. Bruk nok smeltet sukker, slik at byggverket holder seg sammen. Men husk at smeltet sukker stivner fort, så du bør jobbe relativt raskt.

Lykkes med croquembouche

Det er noen steg og elementer du må gjennom for å lage croquembouche, men det er egentlig ikke så vanskelig. Noen blir nervøs bare av å høre navnet vannbakkels. Er du en av dem, har jeg skrevet litt om hvordan du lykkes med vannbakkels her. Synes du det blir mye å lage alt på én dag, kan du lage både vannbakkels og vaniljekrem dagen før. Dagen etter fyller du vannbakkelsene og bygger opp verket ditt.

Flere festkaker? Sjekk her

Croquembouche er perfekt for de store anledningene, som til jul, nyttårsaften og bryllup. Den kan gjerne erstatte kransekaken.

Lite Croquembouche

Liten croquembouche

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingredienser

VANNBAKKELS
2 ½ dl vann
125 g smør
125 g hvetemel
Ca 4 romtempererte egg

VANILJEKREM
1 vaniljestang
4 dl + 1 dl H-melk
1,5 dl kremfløte
100 g sukker
4 eggeplommer
40 g maisenna

KNEKK
200 g sukker
2 ss vann

Slik gjør du det

VANNBAKKELS
Kok opp vann og smør. Tilsett hvetemel og bland godt sammen. Ta kjelen av varmen og bland inn ett og ett sammenvispet egg. Hold igjen litt av det siste egget, så deigen ikke blir for flytende. Den skal være fast og ikke flyte utover, men ikke så fast at den ikke han sprøytes utover.

Hell deigen i en sprøytepose eller bruk to teskjeer og sett små topper på et bakepapirkledd stekebrett. Husk å ha litt avstand mellom dem siden de kommer til å blåse seg opp en del under steking. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 20- 25 minutter til de er gylne. Ikke åpne ovnsdøren underveis, da kan de falle sammen. Avkjøl på rist.

VANILJEKREM
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen i en kasserolle med 4 dl melk, fløte og sukker. Bland godt og varm det til kokepunktet. Ha 1 dl melk og maisenna i en bolle og bland godt, tilsett så eggeplommene. Hell 2/3 av den varme væsken litt etter litt oppi eggeblandingen mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Kok forsiktig opp blandingen og la den småkoke i ett minutt under stadig omrøring. Ta ut vaniljestangen og avkjøl blandingen med det samme i kjøleskap.

MONTERING
Visp opp vaniljekremen litt. Lag et lite hull i bunnen av vannbakkelsene og sprøyt inn krem. Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. Smelt sukkeret forsiktig til karamell. Pass på, det blir veldig varmt og mot slutten kan sukkeret brenne seg. Da må du starte helt på nytt igjen. Dypp de fylte vannbakkelsene i knekk og sett dem sammen i en sirkel, så liten eller stor du føler for. Bygg på lag for lag til du har fått størrelsen og formen du vil ha.

Pynt gjerne med spunnet sukker, godteri eller figurer av fondant eller marsipan.

Kanskje du liker disse også?