Home » Eltefri julekake

Eltefri julekake

Av ellen
Eltefri julekake

Ikke et vondt ord om den tradisjonelle julekaken, men eltefri julekake er altså helt fantastisk! Du rører bare sammen deigen på kvelden, og steker den dagen etter. Vil du ha nystekt julekake på kvelden, rører du sammen deigen på morgenen. Hovedsaken er at deigen skal godgjøre seg i 10-16 timer. Den lange hevetiden gir julekaken ekstra mye smak, konsistensen blir myk og du slipper helt å elte.

Eltefri julekake steker jeg i en jerngryte, med samme metode som eltefritt grytebrød. Det gir også et herlig rustikk utseende. Jeg elsker den eltefrie metoden, og baker blant annet dette brødet hver dag.

Flere eltefrie brød: Sjekk her

Eltefri julekake

To sukat or not to sukat – det er spørsmålet

I julekaken bruker jeg rosiner. Noen bruker sukat i tillegg. Til jul er sukat kanskje den mest kjente kandiserte frukten. Sukat lages av skallet fra cedrat, en sitrusfrukt med spesielt tykt skall. For at cedratskallet skal bli til sukat, må det både lutes og kandiseres, før det tørkes eller legges i lake. Mange grøsser bare av navnet sukat og havner rett tilbake til barndommens traumatiske smaksopplevelser. For andre blir det ikke jul før sukaten er på plass i julekaken. Hører du til sistnevnte, er det bare å pøse på med sukat.

Prøv også: Stollen – Tysk juleklassiker

Eltefri julekake

Eltefri julekake

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 2 voted )

Ingredienser

500 g hvetemel
50 g sukker
1 ts kardemomme
½ ts tørrgjør
½ ts salt
120 g rosiner
100 g smør
2 dl melk
Ca 1 dl vann

Slik gjør du det

Bland sammen de tørre ingrediensene og rosiner i en bolle. Smelt smøret og hell det i et litermål. Hell på melken og fyll på med vann til du har 4 dl væske til sammen. Rør deigen akkurat sammen. Tilsett litt ekstra vann om deigen virker tørr. Den skal være klissete. Dekk med plast og gjerne et klede og la den stå på kjøkkenbenken over natten eller fra morgen til kveld (12 timer).

Hvelv deigen ut på en godt melet bakebord. Den kommer til å være klissete. Dra deigen ut til sidene i en firkant og brett den sammen mot midten noen ganger til du kjenner at den strammer seg opp. Legg bakepapir i en vid bolle eller lignende og legg deigkulen oppi med brettekantene opp. Klipp gjerne av overflødig bakepapir. Etterhev i ca 90 minutter. Sett en tom jerngryte med lokk nederst i en kald komfyr når det er igjen en halv time av etterhevingen. Skru temperaturen på 250 grader og la gryten stå der en halv time. Løft bakepapiret med deigkulen opp i gryten, legg på grytelokket og stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned temperaturen til 200 grader, og stek videre i 10 minutter. Avkjøl på rist.

Tips

Server gjerne julekaken med smør og brunost.

Kanskje du liker disse også?