Home » Donuts fylt med sitronkrem

Donuts fylt med sitronkrem

Av ellen
Donuts fylt med sitronkrem

Donuts er en greie i Trondheim om dagen. Fargesprakende, overdådige og instaworthy donuts selges etter hvert flere steder i byen, og dukker jevnlig opp i en eller annen Instagram-feed. Jeg har selv prøvd flere av dem, og de er spiselige, det er ikke det. Men de er ikke hjemmelagde! Det er mine donuts fylt med sitronkrem.

Mer lyst på berlinerboller? Sjekk her

Donuts fylt med sitronkrem består av en såkalt donut ball, altså ikke den derre runde med hull i, som er fylt med en skikkelig god sitronkrem, eller lemon curd om du vil. På toppen har jeg en tykk og søt, men samtidig frisk, melisglasur. Prikken over i’en er finrevet sitronskall, som gir et herlig sting til donuten.

Om du vil ha en mer spenstig pynt enn finrevet sitronskall, så føl deg fri til å eksperimentere i det vide og det brede med strøssel, godteri, smuldret kjeks eller annet. Melisglasuren kan du gjerne farge i en eller flere spenstige farger. Uansett hvordan du pynter, det viktigste å huske på er at: Hjemmebakt er alltid best!

Donuts fylt med sitronkrem

Donuts fylt med sitronkrem

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: Ca 30 stk
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

SITRONKREM
4 eggeplommer
1 dl sitronsaft (fra 1-2 sitroner)
Skall fra 1 sitron (bare det gule)
100 g sukker
100 g mykt usaltet smør

DONUTS
100 g smør
2 dl melk
1/2 pk gjær
4 egg
70 g sukker
1 ts vaniljesukker
Finrevet skall fra 1 sitron (kan utelates)
600 g hvetemel

1-1,5 kg smult, matfett eller nøytral olje til fritering

MELISGLASUR
Ca 200 g melis
1-2 ss sitronsaft
1-2 ss vann
Finrevet sitronskall

Slik gjør du det

SITRONKREM
Bland sammen alle ingrediensene utenom smøret og kok opp under stadig omrøring. Ikke bruk mer enn svak-medium varme, du vil ikke ha eggerøre. Kok til blandingen tykner (ca 1 minutt) og ta den av platen. Avkjøl til romtemperatur. Visp deretter blandingen med en kjøkkenmaskin eller elektrisk håndmikser og tilsett mykt usaltet smør i klatter litt etter litt. Det er viktig at eggeblandingen og smøret har samme temperatur, slik at kremen ikke skiller seg. Kremen er ferdig når smøret er blandet helt inn.

DONUTS
Smelt smøret og bland med melken. Hell blandingen rett i en bakebolle og tilsett resten av ingrediensene. Elt til en smidig deig som lett slipper bollen. Juster evt med litt mer mel eller melk. Hev under plast eller et klede til dobbel størrelse, ca 40 min.

Kjevle ut deigen til ca 1 cm tykkelse. Stikk ut sirkler på størrelse med et drikkeglass eller lignende. Etterhev donutene under plast eller et klede i ca 30 min.

Varm opp smult/matfett/olje til 180 grader i en jerngryte. Legg i 2-3 donuts om gangen og stek til de er gyllenbrune på begge sider. Det tar ca 1-2 min på hver side. Snu dem underveis. Ta opp donutene med en hullsleiv og avkjøl på rist.

MELISGLASUR
Bland sammen melis med sitronsaft. Tilsett vann litt etter litt til en tykk og smørbar melisglasur.

MONTERING
Fyll donutene med sitronkrem. Bruk for eksempel en sprøytepose med lang tipp. Glaser donutene med melisglasuren og pynt med finrevet sitronskall.

Tips

Du kan velge om du vil tilsette revet sitronskall i deigen for å få ekstra sitronsmak på donuten eller om du vil utelate det og ha en mer nøytral smak på selve bollen. Om du vil kan du tilsette konditorfarge i melisglasuren, bruk gjerne flere farger, og pynte med strøssel, godteri, smuldret kjeks eller annet. Mulighetene og kombinasjonene er mange!

Kanskje du liker disse også?