Home » Eplekonvolutter med vaniljekrem

Eplekonvolutter med vaniljekrem

Av ellen
Eplekonvolutter med vaniljekrem

Eplekonvolutter med vaniljekrem er perfekte til de anledningene du vil sette noe ekstra fint på bordet. De passer også utmerket om du vil unne deg noe ekstra. Eplekonvoluttene lages av vanlig søt hvetedeig som kjevles ut i firkanter. Disse fylles med eplesyltetøy, brettes sammen og toppes med vaniljekrem og hakkede mandler. En skikkelig godbit altså.

Prøv også: Epler i butterdeig

Eplekonvolutter med vaniljekrem smaker ekstra godt med hjemmelaget eplesyltetøy, men det er ingenting i veien for å bruke kjøpt. Prøv også gjerne med andre typer syltetøy. Bringebær-, blåbær- eller aprikossyltetøy vil være nydelig. Velg også om du vil lage hjemmelaget eller kjøpt vaniljekrem.

Flere høstoppskrifter? Sjekk her

Eplekonvolutter med vaniljekrem

Eplekonvolutter med vaniljekrem

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 12-16 stykker
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

HVETEDEIG
500 g hvetemel
100 g sukker
1/2 pakke gjær
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
3 1/2 dl lunken H-melk
100 g mykt smør
1 sammenvispet egg til pensling

EPLESYLTETØY*
1 1/2 – 2 kg syrlige epler
4 dl vann
1 kg syltesukker (evt 1 kg sukker med certo, jam eller lignende)

VANILJEKREM*
1/2 vaniljestang
2 dl + 1/2 dl H-melk
0,75 dl kremfløte
50 g sukker
2 eggeplommer
20 g maisenna

Skivede eller hakkede mandler

*Bruk gjerne ferdig eplesyltetøy og vaniljekrem

 

Slik gjør du det

HVETEDEIG
Ha alle ingrediensene, unntatt smør i en bakebolle. Elt deigen i maskin eller for hånd i ca 10-15 min til en smidig deig som lett slipper bollen. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt til alt er jobbet inn. Juster evt deigen med litt melk hvis den er for fast. Dekk bollen med plast eller et klede og hev til dobbel størrelse, ca 1 time.

EPLESYLTETØY
Fjern kjernehusene og skrell eplene. Kutt eplene i biter. Kok opp vann og epler under lokk i ca 15 minutter eller til eplene er møre. Tilsett syltesukkeret og kok videre i 5 minutter. Hell syltetøyet du ikke bruker i eplekonvoluttene på steriliserte glass eller lignende.

VANILJEKREM
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha halvparten av frøene og den halve stangen i en kasserolle med 2 dl melk, fløte og sukker. Bland godt og varm det til kokepunktet. Ha 1/2 dl melk og maisenna i en bolle og bland godt, tilsett så eggeplommene. Hell 2/3 av den varme væsken litt etter litt oppi eggeblandingen mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Kok forsiktig opp blandingen og la den småkoke i ett minutt under stadig omrøring. Ta ut vaniljestangen og hell vaniljekremen i en egnet bolle og dekk med plast. Legg den direkte på vaniljekremen. Sett den deretter i kjøleskapet med en gang.

MONTERING
Kjevle ut deigen til en flat leiv. Del opp leiven i firkanter på ca 10-12 cm. Fordel ca en spiseskje eplesyltetøy i midten av hver firkant og brett spissene inn mot midten. Legg ca en spiseskje vaniljekrem i midten av konvoluttene. Sett bitene på en smurt eller bakepapirkledd ildfast form/ovnsform. Etterhev eplekonvoluttene under plast i ca 20 minutter. Pensle dem deretter med sammenvispet egg og strø over skivede eller hakkede mandler. Stek på 225 grader i ca 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Tips

Prøv også gjerne med andre typer syltetøy, som bringebær-, blåbær- eller aprikos.

Kanskje du liker disse også?