Home » Stollen – tysk juleklassiker

Stollen – tysk juleklassiker

Av ellen
Stollen - tysk juleklassiker

Har du prøvd Stollen – tysk juleklassiker proppet med kandisert frukt, krydder og marsipan? Brødet kjennetegnes blant annet av det tykke laget melis på toppen. Jeg har lagd den for første gang nå, og det ble en svært så positiv overraskelse. Jeg tror ikke det blir siste.

Prøv også: Pepperkakekake med appelsinostekrem og karamellsaus

Stollen lages av en gjærdeig, som smakssettes med vaniljesukker kardemomme, kanel og sitronskall. Mange bruker også muskatnøtt. Dette gir en svært smakfull deig. I deigen tilsettes kandisert appelsinskall, kandisert fruktskall og rosiner. Jeg har brukt kjøpte varianter, men har du hjemmelaget, kan du gjerne bruke det. Du kan også bruke andre typer tørket frukt, om du ønsker det. Frukten bløtlegges i rom eller konjakk før bruk, men dropp gjerne det steget, spesielt om du skal servere brødet til barn.

Prøv også: Vepsebol med peanøtter

Tvers gjennom Stollen går det også en marsipanpølse – den definitive prikken over i’en i dette brødet! Og ja, nevnte jeg at Stollen inneholder ekstra mye smør i forhold til en vanlig gjærdeig? Det gjør brødene ekstra saftige og holdbare. Faktisk blir Stollen bare bedre av å ligge litt og “modne” (innpakket i plast selvfølgelig, så den ikke blir tørr). Stollen – tysk juleklassiker med ALT er virkelig noe du burde prøve.

Her finner du alle juleoppskriftene fra Kakefabrikken

Stollen - tysk juleklassiker

Stollen - tysk juleklassiker

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 2 stollen
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingredienser

250 g rosiner
100 g kandisert appelsinskall
100 g kandisert fruktblanding
Ca ¾ dl rom, konjakk eller lignende (kan utelates)
550 g hvetemel
100 g sukker
1 ts kardemomme
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
Finrevet skall fra 1 sitron
1 pk gjær
180 g mykt smør i biter
2 ½ dl lunken melk
1 stort egg
2 eggeplommer
250 g marsipan

Melis til pynt

Slik gjør du det

Bland sammen rosiner, kandisert appelsin og kandisert fruktblanding i en bolle og hell over rom/konjakk. La det stå og trekke minimum mens du lager deigen, gjerne et døgn for mer smak. Du kan også droppe dette steget, spesielt om brødene skal serveres til barn.

Hell resten av ingrediensene, utenom marsipan, i en bakebolle og elt på lav-medium styrke til du har en smidig deig, 5-10 minutter. Tilsett litt mer melk eller hvetemel om deigen enten er veldig tørr eller klissete. Dekk bakebollen med plast og sett til heving til den har doblet seg i størrelse, ca 40-60 minutter. Tilsett rosiner, kandisert appelsin og kandisert fruktblanding og elt på lav styrke, eventuelt for hånd, til det er godt fordelt i deigen. Ikke elt for hardt eller lenge så frukten går i stykker.

Del deigen i to emner og form hvert emne til to ovale leiver litt kortere enn komfyrens stekebrett. Form marsipanen til to pølser på lengde med leivene og legg dem på midten av hver leiv. Brett den ene siden av leiven helt over marsipanpølsen. Brett så den siden av leiven over der igjen, men ikke helt over, stopp på midten. Deretter dytter og flytter du litt på deigen og marsipanpølsen slik at den havner på den siden av brødet som er høyest. En tradisjonell Stollen skal nemlig være litt høyere på den ene siden (hvor marsipanpølsen ligger), og litt lavere på den andre siden, der hvor du brettet over lag to av deig, men ikke helt over.

Etterhev brødene under plast i ca 30-40 minutter. Stek brødene midt i ovnen på 180 grader i 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Sikt et godt lag melis over brødene. Stollen holder seg god og saftig lenge, og kan gjerne «modnes» innpakket i et par dager. Ellers er de perfekte å fryse ned i skiver og tas opp når du trenger det.

Kanskje du liker disse også?