Home » Flettede kanelboller med flaksalt

Flettede kanelboller med flaksalt

Av ellen
Flettede kanelboller med havsalt

Kanelboller kan virkelig lages i alle former og fasonger. Vi har tradisjonelle kanelsnurrer, kanelknuter, kanelsnurrer i form, solskinnsboller og vi har kanelknuter med kefir – Kakefabrikkens desidert mest besøkte oppskrift! Og listen bare fortsetter. Nå har turen kommet til flettede kanelboller med flaksalt!

Flettede kanelboller har blitt en greie, og dukker stadig opp i en eller annen feed. Jeg så meg derfor ikke annen råd enn å prøve å lage dem. De er jo råfine! For ikke å snakke om rådgode! De er ikke vanskeligere å lage enn kanelknuter, du må bare legge til et ekstra steg, nemlig flettingen, men det får du til. Du finner steg for steg-bilder av hvordan du gjør det på denne fremhevede storyen på Kakefabrikkens Instagram.

Mer gjærbakst? Sjekk her

Flettede kanelboller med havsalt er en magisk kombinasjon av salt og søtt. I likhet med mange andre elsker jeg blandingen av salt og søtt, men dette er første gangen jeg prøver det på gjærbakst – det blir ikke den siste. Det er rett og slett en game changer. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det, du må bare prøve det. Erfaringsmessig er ikke unger så glad i salt på søtt, så hvis du skal servere det til de små, kan du bare droppe flaksalt eller bytte det ut med perlesukker eller ha på melisglasur etterpå.

Flettede kanelboller med havsalt

Flettede kanelboller med flaksalt

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: Ca 16 kanelboller
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Ingredienser

BOLLEDEIG
500 g hvetemel
100 g sukker
1/2 pakke gjær
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
3 1/2 dl lunken H-melk
100 g mykt smør
1 sammenvispet egg til pensling

KANELFYLL
75 g mykt smør
50 g sukker
1 ss kanel

Flaksalt

Slik gjør du det

BOLLEDEIG
Ha alle ingrediensene, unntatt smør i en bakebolle. Elt deigen i maskin eller for hånd i ca 10-15 min til en smidig deig som lett slipper bollen. Tilsett deretter mykt smør i klatter litt etter litt til alt er jobbet inn. Juster evt deigen med litt melk hvis den er for fast. Dekk bollen med plast eller et klede og hev til dobbel størrelse, ca 1 time.

KANELFYLL
Bland sammen alle ingrediensene.

MONTERING
Del deigen i to emner og kjevle den ene til en avlang leiv. Smør kanelfyllet på 2/3 av leiven i bredden. Brett så delen uten fyll halvveis over delen med fyll. Brett så den siste delen over der igjen. Nå skal du ha en leiv i tre lag.

Bruk en pizzaskjærer eller kniv og skjær strimler på 3-4 cm. Deretter tar du hver strimmel og deler den i tre, men la den henge sammen i toppen. Flett deretter sammen strimlene til en flette. Kanelbollen blir finest på toppen om du vrir litt på strimlene slik at skjæreflaten peker oppover når du fletter.

Rull deretter sammen fletten i lengden og legg den med skjøten ned i en stor smurt muffinsform. Har du ikke det, kan du bruke en liten muffinsform, men da må du lage kanelbollene litt mindre. Hvis ikke vil de vokse seg veldig over formen og få en skikkelig soppform. Uansett hvilken form du bruker bør kanelbollene ha god plass før de etterheves og stekes.

Etterhev deretter kanelbollen under plast i ca 40 minutter. Pensle kanelbollene med sammenvispet egg og strø over havsalt. Stek midt i ovnen på 210 grader i 15 minutter. Avkjøl på rist.

Kanskje du liker disse også?