Home » Julegranola

Julegranola

Av ellen

Granola spiser jeg nesten hver dag, vanligvis på yoghurt, enten gresk yoghurt tilsatt honning eller de tykkere fruktyoghurtene med mer protein. Det er perfekt som mellommåltid eller hvis søtsuget skulle melde seg på kvelden. Dette kan man nemlig spise med god samvittighet. Godt er det også.

Granola kan man variere i det uendelige og etter hva man har i skapet. Trenger man å renske opp litt i rester av nøtter og/eller frø, er granola den perfekte måten å "bli kvitt det" på. Og tåler man for eksempel ikke nøtter, kan det byttes ut med mer/andre frø/kjerner. Vanlige havregryn kan også byttesu t med glutenfrie. Bruk det du har og det du liker/tåler og bruk oppskriften som utgangspunkt.

Denne granolaen er krydret med de typiske julekrydderne nellik, ingefær og kanel, og når du steker den lukter det som pepperkaker i hele huset. Det er julestemning med en gang det 🙂 Skal du lage denne granolaen utenom julen, kan du kutte ut nellik og ingefær og bare bruke kanel f.eks.

PS! Dette er en ganske stor oppskrift. Hvis du bare skal lage til deg selv, holder det kanskje med halve oppskriften. Granolaen er holdbar i ca en måned.

Julegranola er perfekt som spiselig gave.

Julegranola

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Ingredienser

500 g havregryn
100 g solsikkekjerner
100 g gresskarkjerner
50 g linfrø
50 g sesamfrø
100 g grovhakkede valnøtter
100 g grovhakkede mandler eller hasselnøtter
100 g rosiner
100 g tranebær
25 g hakket mørk sjokolade

2 dl eplejuice
50 g (lyse)brunt sukker
2 ss honning
2 ss kokosolje (evt smør eller olje)
2 ts vaniljesukker
2 ts kanel
1 ts malt nellik
1 ts malt ingefær
Litt havsalt

Slik gjør du det

Bland eplejuice, brunt sukker, honning*, kokosolje, vaniljesukker, kanel, malt nellik og malt ingefær i en kjele. Kok opp under omrøring til sukkeret er oppløst. Sett til side.

*Til denne oppskriften har jeg brukt fjellhonning, som er en mørk og kraftig type honning, som harmonerer godt med krydderne som brukes. Men man kan bruke hvilken som helst honning.

Ha havregryn, solsikkekjerner, gresskarkjerner, linfrø, sesamfrø, valnøtter og mandler/hasselnøtter i en bolle. Hell over juiceblandingen og bland godt.

Bre blandingen utover to bakepapirkledde stekebrett og stek i ovnen på 140 grader varmluft i ca en time. Rør i blandingen flere ganger underveis sik at granolaen blir jevnt stekt og bytt evt plass på stekebrettene i ovnen halvveis i tiden. Har du ikke varmluftsovn er det viktig at du bytter plass på brettene halvveis. Lager du bare halv porsjon/ett brett blir steketiden noe mindre, ca 45 minutter. Bare følg med underveis. Granolaen skal være tørr og ha fått en gyllen farge.

Ta brettene ut og avkjøl. Bland deretter inn rosiner, tranebær, sjokolade og et par klyper havsalt.

Pakk inn granolaen i cellofanposer og gi bort i gave, men husk for all del å beholde nok selv også :-)

Kanskje du liker disse også?