Home » Eltefrie byggstykker – Rundstykker med bygg

Eltefrie byggstykker – Rundstykker med bygg

Av ellen
Eltefrie byggstykker - rundstykker med bygg

Har du prøvd å bake med byggmel før? Jeg kan varmt anbefale eltefrie byggstykker – rundstykker med bygg. Byggmel er et svært smaksrikt mel med en lett gjenkjennelig bitter smak. Det gir veldig god smak til rundstykker og brød. I tillegg er bygg, i likhet med havre, en svært næringsrik kornsort. Både bygg og havre er rik på både antioksidanter og betaglukaner. Betaglukaner er gunstig for senking av kolesterol og blodsukker, og reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Prøvd eltefritt brød med rosiner? Det er som en gigantisk rosinbolle – bare sunnere.

Byggmel har lange tradisjoner i bakst her til lands. Bakeegenskapene er imidlertid ikke så gode. Derfor anbefales det at andelen byggmel ikke overstiger 40 prosent i bakverkene, da kan de bli tunge og kompakte. I eltefrie byggstykker – rundstykker med bygg har jeg også brukt siktet speltmel. Du kan også bruke vanlig siktet hvetemel.

Eltefrie byggstykker - rundstykker med bygg

Eltefrie byggstykker - rundstykker med bygg.

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 8 stk
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingredienser

300 g siktet speltmel
200 g byggmel
50 g byggflak
4,5 dl kaldt vann
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts havsalt
1 ts honning
50 g solsikkekjerner + ekstra til pynt

Slik gjør du det

Bland sammen alle ingrediensene i en bakebolle. Dekk bakebollen med plast og gjerne et klede og hev på kjøkkenbenken over natten eller fra morgen til kveld (ca 12 timer).

Hvelv deigen ut på et godt melet bakebord. Strekk deigen ut i kantene og brett dem inn mot midten. Gjør det i tre-fire omganger til deigen føles fast. Del deretter deigen opp i 8 emner. Trill hvert emne til avlange boller. Trill bollene noen runder rundt seg selv og sett dem på bakepapir. Etterhev under plast eller et klede til nesten dobbel størrelse. Varm imens komfyren opp til 250 grader med stekebrettet i.

Pensle rundstykkene med vann og strø over solsikkekjerner og til slutt litt mel. Dra deretter bakepapiret over på det varme stekebrettet. Skru ned varmen til 225 grader og stek rundstykkene midt i ovnen i ca 20 minutter. Avkjøl på rist.

Kanskje du liker disse også?