Home » Focaccia med havsalt og rosmarin

Focaccia med havsalt og rosmarin

Av ellen
Focaccia med havsalt og rosmarin

Sommer er høytid for salater, tapas og spekemat. Og hva trenger du til det? Digg brød! Slik som focaccia med havsalt og rosmarin. Denne er både enkel å lage, saftig og smakfull, takket være rause mengder extra virgin olivenolje. Er du ikke sååå glad i extra virgin olivenolje, kan du bruke en vanlig olivenolje i stedet for, også kan du for eksempel bare bruke extra virgin olivenolje rundt deigen før steking.

Hjemmelaget flatbrød til spekematen? Prøv disse enkle flatbrødene

Focaccia med havsalt og rosmarin har jeg laget med halvparten hvetemel og halvparten spelt. Vanligvis bruker jeg bare hvetemel, men denne gangen hadde jeg ikke nok, så da ble det 50/50. Slett ingen dum løsning, fordi spelt er mer smakfullt enn hvete – ergo mer smak. I tillegg er spelt noe mer sunnere enn hvete, blant annet fordi det inneholder mer protein, det er heller ikke dumt. Vil du lage denne focacciaen med bare spelt, kan du også gjøre det.

Lyst til å lage verdens beste brioche hamburgerbrød? Her finner du oppskriften

Når du baker med spelt, skal du imidlertid være oppmerksom på at spelt ikke tåler like kraftig elting som hvetemel. Glutenet i spelt er nemlig svakere, så du risikerer at deigen klapper sammen om du elter for kraftig eller for lenge. Det samme kan for øvrig skje alle gjærdeiger, spesielt dem som inneholder urkorn, altså de gamle kornsortene. Blir gjærdeigen for varm, kan det samme også skje. Det er derfor du ikke skal ha for varm væske i når du lager gjærdeig, 20-25 grader holder. Eltingen vil nemlig også gjøre deigen varmere.

Focaccia med havsalt og rosmarin

Focaccia med havsalt og rosmarin

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

FOCACCIA
500 g siktet hvetemel*
500 g siktet speltmel*
2 ts salt
2 ts sukker
1 pakke gjær, fersk eller tørket
6 dl lunkent vann
2 dl (extra virgin) olivenolje

TOPPING
Ca 1 ss flaksalt
Ca 1 ss tørket rosmarin
Ca 1 dl (extra virgin) olivenolje

* Det går helt fint å bare bruke hvetemel eller bare spelt i denne oppskriften. Ved å bruke noe spelt, vil focacciaen få mer smak.

Slik gjør du det

FOCACCIA
Hell alle ingrediensene i en bakebolle og elt med en kjøkkenmaskin på lav-medium fart i 5-10 minutter. Deigen skal være løs. Dekk bakebollen med plast eller et klede og hev deigen til dobbel størrelse, ca en time.

Ringle litt (extra virgin) olivenolje i bunnen av en langpanne på ca 30x40 cm. (Jeg har brukt en mindre form denne gangen og får da en litt høyere focaccia som må stekes noen minutter lengre). Hvelv deigen over i langpannen og trykk den jevnt utover. Dekk formen med plast og etterhev i 30 minutter. Ringle over godt med (extra virgin) olivenolje og bruk fingrene til å lage små groper på hele overflaten i deigen. Strø over med flaksalt og tørket rosmarin.

Stek focacciaen midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Avkjøl på rist.

Focacciaen smaker aller best mens den fortsatt er litt lun. Men vent med å skjære i den før den er avkjølt, så den ikke blir deigete.

Tips

Focaccia egner seg svært godt til frysing. Dette er en stor oppskrift, så du vil sannsynligvis ha igjen en del, med mindre du lager mat til mange selvfølgelig. Oppskriften kan også helt fint halveres og stekes i mindre form. Focaccia kan toppes med mange godsaker, som oliven, fetaost, tomat, soltørket tomat, løk eller friske urter, gjerne flere ting sammen. Focaccia passer perfekt sammen med aïoli, dyppet i olivenolje eller med godt smør. Focaccia kan serveres til for eksempel tapas, spekemat, pasta, salat, suppe eller som en venterett. Du kan også bruke focaccia til å lage deilige sandwicher.

Kanskje du liker disse også?