Home » Eltefritt hverdagsbrød

Eltefritt hverdagsbrød

Av ellen
Eltefritt hverdagsbrød

Med minimal innsats kan du ha hjemmelaget brød hver eneste dag. Jeg tuller ikke. Eltefritt hverdagsbrød lager jeg stort sett hver dag. Noen ganger baker jeg to og slenger ett i fryseren. Jeg har bakt så mye brød at jeg fikk en elektrisk brødskjærer i julegave av mannen min! Jepp, han er av den praktiske typen. Men det var ikke så dumt. Det er genialt å fryse ned brødet i skiver og ta opp det du trenger når du trenger det. En liten runde i brødristeren og du har deilige brødskiver på et blunk.

Prøv også: Eltefritt emmerbrød med tyttebær

Eltefritt hverdagsbrød hver dag

Tidligere har jeg vært en periodebrødbaker. Jeg har bakt brød i perioder, blitt lei, sluttet, og startet på igjen. I koronatiden har jeg derimot holdt fast ved brødbakingen. Det å få en rutine på det, gjør det overkommelig. Å bruke veldig lite tid på det er også en fordel. Jeg antar at jeg bruker maks et kvarter på brødbaking i løpet av den dag. Det er det verdt for å ha ferskt hjemmelaget brød hver eneste dag.

Vanligvis rører jeg sammen deigen på morgenen før jobb, så steker jeg det på kvelden. Passer det bedre å sette deigen på kvelden og steke på morgenen, kan du selvfølgelig gjøre det. Cluet er at deigen skal heve på kjøkkenbenken i 10-16 timer. Det gir både et sunnere og mer smaksrikt brød. Ungene elsker det også.

Prøv også: Eltefritt speltbrød med gresskarkjerner

Langtidshevet brød er sunnere

Eltefritt hverdagsbrød er “bare” halvgrovt. Men et langtidshevet eltefritt halvgrovt brød er sunnere enn et tradisjonelt grovbrød. I tillegg er det lettere for ungene å like og spise halvgrove brød. Jeg synes også det er lettere å lykkes med eltefrie brød enn tradisjonelle. Da slipper du å tenke på å utvikle glutennettverk under eltingen og alt det der. Langtidshevingen sørger for det på magisk vis. Litt strekking og bretting er alt som skal til.

Eltefritt hverdagsbrød

Eltefritt hverdagsbrød

Skriv ut oppskriften
Porsjoner: 1 brød
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingredienser

250 g sammalt spelt (finmalt)
150 g siktet spelt
100 g siktet hvetemel
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
1 ts honning
4 1/4 dl kaldt vann

Slik gjør du det

Rør sammen alle ingrediensene i en bolle med sleiv eller slikkepott. Deigen skal bare røres sammen. Dekk med plast og gjerne et klede og la den stå på kjøkkenbenken fra morgen til kveld eller fra kveld til morgen (10-16 timer).

Hvelv deigen ut på en godt melet bakebord. Den kommer til å være klissete. Dra deigen ut til sidene i en firkant og brett den sammen mot midten. Vend på deigen og gjør det samme igjen. Gjenta til deigen begynner å stramme seg opp. La deigen hvile et minutt eller to mens du smører eller legger bakepapir i en brødform. Dra deigen ut til et rektangel og brett sammen deigen på langsiden mot midten. Legg deretter deigen med skjøten opp i brødformen. Etterhev under plast eller et klede i 60-90 minutter til brødet når ca kanten på brødformen.

Strø over litt sammalt grovt hvetemel (eller speltmel) og sett inn brødet nederst i ovnen på 250 grader. Sett ned temperaturen til 210 grader og stek brødet i 30 minutter. Ta brødet ut av formen og stek det videre i 5-10 minutter til brødet har en sprø og gyllen skorpe. Avkjøl på rist.

Kanskje du liker disse også?