Home » Eltefri focaccia

Eltefri focaccia

Av ellen
Eltefri focaccia

Focaccia er ganske enkelt å lage og blir alltid godt. Eltefri focaccia er enda enklere og enda bedre. Du rører bare sammen deigen på kvelden (eller morgenen) og lar den stå i 10-16 timer, så er den klar til å bakes ut, etterheves og stekes. Den lange hevetiden gir brødet ekstra god smak. I tillegg er et langtidshevet brød sunnere og bedre for magen enn et tradisjonelt brød.

Prøv også: Rundstykker med potet

Focaccia i mange varianter

Du kan toppe focaccia med mange ulike ting. Den klassiske er havsalt og rosmarin. En annen populær variant er cherrytomater, oliven, fetaost og havsalt. I det siste har det også vært populært med blomstrende focaccia, hvor de er pyntet med ulike typer urter og blomster slik at det ser ut som blomster. Søte varianter har også vært populær i noen år nå.

Flere oppskrifter på eltefrie brød? Sjekk her

Eltefri focaccia er laget uten olje i selve deigen, men jeg har brukt raust av det når jeg har bakt ut og lagt deigen i formen. Hvis du har mulighet anbefaler jeg å bruke en god extra virgin olivenolje, som vil tilføre mye smak til brødet ditt. Har du (heller) lyst til å lage en klassisk focaccia, har jeg også en oppskrift på det. Den inneholder rikelig med extra virgin olivenolje, og er både saftig og smakfull.

Prøv også: Focaccia med havsalt og rosmarin

Husk å bruke restene

Focaccia er aldri feil. Det er bestevennen til både supper, salater, pasta og gryter. For ikke å snakke om som sandwich med deilig pålegg. Til og med når focacciaen begynner å bli tørr kan den fortsatt brukes. Restene fra denne delte jeg for eksempel opp i skiver dagen etterpå. De fikk et raust lag med hvitløkssmør og revet ost på seg og 10 minutter i ovnen på 225 grader. Fantastisk tilbehør til hjemmelaget tomatsuppe! Restene kan også brukes til krutonger, ristet i brødrister eller som ostesmørbrød. Bare ikke kast dem.

Eltefri focaccia

Eltefri focaccia

Skriv ut oppskriften
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

500 g siktet hvetemel
1 ts salt
½ ts tørrgjær
4 dl kaldt vann

Olivenolje (extra virgin)
Havsalt
Tørket eller fersk rosmarin

Slik gjør du det

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle med for eksempel en slikkepott eller tresleiv. Dekk med plast og la den stå på kjøkkenbenken natten over (10-16 timer). Hvelv deretter deigen over på et godt melet bakepapir. Strekk og brett deigen inn mot midten i flere omganger til den begynner å stramme seg opp.

Kle to springformer på 20-24 cm (eller tilsvarende) med bakepapir. Du kan også bruke en vanlig rektangulær form for hele deigen om du ønsker. Ringle godt med olivenolje i bunnen av formene. Del deigen opp i to emner og trykk dem deretter ut i formene. Dekk formene med plast og etterhev i ca 45 minutter. Ringle over godt med olivenolje og lag dype groper i deigen med fingrene. Strø over havsalt og rosmarin. Stek brødene midt i ovnen på 220 grader i ca 20-30 minutter. Avkjøl på rist.

Kanskje du liker disse også?